Tichetele de masa nu scapa de impozit. Cine le va mai primi?

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 07:12
5983 citiri
Tichetele de masa nu scapa de impozit. Cine le va mai primi?
Foto: Arhiva

Vestile proaste din partea Guvernului nu s-au oprit la reducerea salariilor bugetarilor si majorarea TVA, fiind "atacate" si diversele moduri de a rasplati angajatii, cum ar fi tichetele de masa si tichetele cadou, care sunt impozitate cu 16%, potrivit noului Cod Fiscal.

Aceasta metoda poate era folosita de multi patroni pentru a oferi angajatilor venituri in plus, fara a plati nimic statului, dar era o situatie acceptata si apreciata de ambele parti, mai ales in conditiile economice actuale.

Acum, insa, cine va suporta noile costuri si, mai ales, vor mai exista astfel de recompense? Iata ce au declarat, pentru Ziare.com, cativa oameni de afaceri si directori de resurse umane:

Stefan Vuza, proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Romane

"O sa oferim in continuare, dar le scadem pe toate cu 16 la suta. O sa dam mai putine, cu echivalentul acestui impozit", ne-a spus Vuza.

El a adaugat ca 90 la suta din tichetele acordate in cadrul grupului sau, ce are activitati in industria chimica, textile, hartie, energie si industria constructoare de masini si aparataje, intre altele, sunt de masa. De asemenea, se acorda, in cadrul unor companii, tichete cadou, la ocazii speciale, dar si tichete de vacanta.

"Angajatii nostri sunt dintre cei care au votat cu puterea actuala. Atunci ei sa plateasca, daca ei au votat, ei sa plateasca. Ne supunem lor, noi minoritatea ne supunem majoritatii", a adaugat Vuza.

Doru Mardare, director general ITC Networks

In cadrul companiei de dezvoltare de software ITC Networks nu se acorda decat tichete de masa si nu se stie exact cum se va proceda in continuare.

"Este putin neclar. Daca, asa cum ne asteptam, vor fi impozitate doar cu 16 la suta, fara a se considera veniturile respective fiind de natura salariala si sa se mai aplice si alte taxe, atunci o sa le acordam in continuare", ne-a declarat Mardare.

"A fost o discutie daca sa scadem cu doua tichete pe luna, dar cred ca o sa le acordam ca si pana acum. Efectiv, la momentul acesta nu stim. Am avut o intalnire cu o firma de consultanta si, deocamdata, asteptam sa vedem cum vor fi normele de aplicare, pentru ca sunt atat de multe lucruri care nu sunt clare in ordonanta. Imediat ce apar, in luna aceasta, o sa luam decizia", a adaugat directorul ITC Networks.

Emil Cristescu, actionar Bega Grup

Emil Cristescu, impreuna cu fratele sau, Marius Cristescu, sunt proprietarii grupului Bega, cu activitati in diverse domenii, de la industria chimica si comert, la energie, hoteluri si constructii, toti angajatii urmand a primi, in continuare, tichetele de masa.

"Le vom acorda in continuare, cu singura diferenta ca angajatul o sa suporte impozitele suplimentare aferente. Oferim toata gama de tichete. Aplicam doar modificarile de legislatie. La toate suporta angajatul impozitul", ne-a declarat Emil Cristescu.

Iustin Paraschiv, proprietar Carmistin

Fluctuatiile monedei unice europene, in raport cu leul, dar si majorarea TVA au afectat din plin afacerile lui Iustin Paraschiv, ce activeaza in domeniul distributiei de carne si al industriei alimentare.

Insa acest lucru nu l-a determinat, inca, sa-si neglijeze angajatii.

"Le dam in continuare tichetele. Nu va fi scadere la numar sau valoare. Doar o pierdere mai mare din partea noastra. Numai tichete de masa oferim, nu suntem in perioada in care sa putem oferi altceva. Mai dam tichete cadou in perioada cadourilor", a explicat Paraschiv.

"In momentul acesta nu putem sa facem nicio previziune pe perioada lunga privind bonificatiile pentru angajati. Dar pot sa spun ca cel putin trei luni se vor da, le avem prinse in buget", a adaugat acesta.

Oana Calcan, analist recrutare, TechTeam Global

O scurta vizita pe site-urile de oferte de locuri de munca arata ca exista multe joburi disponibile pentru companiile care se ocupa de servicii de suport tehnic, precum TechTeam Global. Astfel, companiile de acest gen ar trebui sa-si permita sa ofere tichete si bonusuri angajatilor.

"Sunt oferite in continuare. Angajatul va suferi doar impozitul pe care il aplica statul, conform legislatiei. Bonusurile de performata se ofera in continuare, la acelasi nivel", ne-a spus directorul de HR al companiei.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#tichete masa, #tichete cadou, #impozit tichete masa , #contributii