Taxa pentru bogati din Franta ar putea fi redusa

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:062102 citiri
Taxa pentru bogati din Franta ar putea fi redusa

Guvernul socialist al presedintelui francez Francois Hollande ar putea reduce controversata taxa de 75% pentru bogati, in urma presiunilor exercitate de oamenii de afaceri francezi.

Taxa ar putea fi redusa la 67%, iar persoanele care nu obtin venituri din salarii, precum si cuplurile care realizeaza impreuna venituri sub 2 milioane de euro ar putea fi scutite de plata acesteia, potrivit unor speculatii neconfirmate oficial, scrie Financial Times.

Autoritatile au admis ca sunt discutate "o multime de scenarii" la palatul Elysee si in cadrul Ministerului de Finante cu privire la modul in care va fi aplicata taxa la inceputul anului viitor. O decizie va fi luata in urmatoarele doua saptamani, inainte de stabilirea bugetului pe 2013.

Totusi, guvernul este hotarat sa gaseasca o modalitate pentru a mentine nivelul de 75% al taxei, avand in vedere faptul ca impunerera acesteia pentru veniturile mai mari de 1 milion de euro pe an a fost una dintre cele mai importante masuri vehiculate de Francois Hollande in cadrul campaniei prezidentiale din mai, in urma careia l-a invins pe predescesorul sau de centru-dreapta Nicolas Sarkozy.

Reprezentantii mediului de afaceri din Franta au facut presiuni asupra presedintelui pentru a limita taxa, temandu-se de fuga persoanelor cu venituri ridicate si de retragerea investitorilor.

Ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, a asigurat ca taxa de 75% va fi implementata "intr-un mod inteligent", pentru a evita exodul bogatilor francezi.