Suprataxarea companiei sau a consumatorului la pompa?

Joi, 31 Mai 2012, ora 07:12
3335 citiri
Suprataxarea companiei sau a consumatorului la pompa?

Profiturile impresionante realizate de anumite companii chiar in plina perioada de criza, vazute alaturi de stringentele bugetare, creeaza un dezechilibru in ochii autoritatilor romane, care propun ca solutie echitabila in acest context suprataxarea veniturilor exceptionale. In opinia analistilor, masura se va intoarce, in final, impotriva mediului de afaceri si consumatorilor.

Potrivit ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor din domeniile petrol si gaze, care ar urma sa intre in vigoare incepand cu anul viitor. Veniturile ar urma sa fie directionate catre un fond destinat consumatorilor vulnerabili.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta nu a insistat pe suprataxare, dar a atras atentia cu privire la preturile ridicate la combustibil si le-a sugerat companiilor sa investeasca mai mult din profit.

"Nu vreau sa impun suprataxarea cu parul, nu sunt populist si stiu ca aceste companii sunt mari contributori la buget, dar, in tarile din jur, au fost negocieri intre Guvern si companii, pentru ca pretul la combustibil sa fie putin temperat. Cred ca aceste companii petroliere pot reduce profitul, investind in viitorul Romaniei", a spus Ponta.

Conform statisticilor, Romania are printre cele mai mari preturi la benzina si motorina din Europa, raportat la puterea de cumparare.

Dezbaterile privind supraimpozitarea companiilor petroliere din Romania urmeaza tendintele europene, care vizeaza extinderea masurii inclusiv asupra sistemului bancar.

Potrivit consultantului financiar Ionel Blanculescu, statul este oricum principalul beneficiar al profitului realizat de companiile petroliere, iar suprataxarea este vehiculata in contextul in care exista deja o superimpozitare a acestora.

"Statul incaseaza peste 50% din cifra de afaceri a Petrom, in conditiile in care compania a incasat, anul trecut, doar 16% sub forma de profit, iar 34% reprezinta cheltuielile companiei. Discutam despre supraimpozitare cand deja exista o superimpozitare", a spus Ionel Blanculescu pentru Ziare.com.

Alternative pentru suprataxare

Acesta considera ca o masura mai eficienta pentru a determina companiile sa scada preturile consta in reducerea fiscalitatii.

"Daca statul doreste ca aceste companii sa vanda mai ieftin, trebuie, in primul rand, sa reduca fiscalitatea pe respectivele companii. Va dau urmatorul exemplu: pretul la pompa este 6 lei, din care 1,54 lei reprezinta acciza, iar la 1,54 lei se adauga TVA de 0,34 de bani, adica taxa pe taxa. In loc sa supraimpoziteze, statul ar trebui sa anuleze aceasta taxa pe valoare adaugata pe accize.

Atunci, dintr-o data am avea o reducere fiscala de 0,36 de bani, iar companiile petroliere au spus la unison ca, daca statul face acest gest, fac si ele la fel", a explicat Blanculescu.

In plus, suprataxarea ar aduce prejudicii doar companiei Petrom, care a raportat, anul trecut, un profit record de 887 de milioane de euro.

"Celelalte companii petroliere din Romania sunt pe pierdere, pentru ca marele profit ramane in tara de origine, acolo unde are loc extractia titeiului. Petrom impoziteaza tot profitul in Romania, daca s-ar plati acesti bani ar trebui sa ridice pretul la pompa", a adaugat analistul.

Blanculescu face o paralela intre tipul de gandire care a emis ideea suprataxarii si rapiditatea cu care a fost adoptata modificarea din Codul Civil care prevede marcarea si colorarea pacurei, in scopul combaterii evaziunii fiscale.

"Companiile au nevoie de 12 luni de zile pentru a implementa o astfel de masura, este vorba de o investitie foarte serioasa, care costa cateva milioane de euro. Aceasta investitie trebuie sa fie bugetata de companii, trebuie modificate instalatiile pentru ca altfel din punct de vedere tehnic nu se poate realiza o amestecare. Este un alt exemplu de masura pripita", a spus analistul.

In final, masura s-ar intoarce tocmai impotriva celor care ar trebui sa fie protejati.

"Suprataxarea se asociaza cu neputinta. Numai reducerea fiscalitatii in orice domeniu poate sa asigure performanta pe piata respectiva. Este o masura impotriva mediului de afaceri, impotriva mediului economic si a consumatorului de produs la pompa", a conchis Ionel Blanculescu.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#suprataxare companii petroliere, #impozit venit , #impozit profit