Statul iti baga mana in buzunare, chiar daca sunt (teoretic) goale: Doua mari semne de intrebare

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 06:46
8646 citiri
Statul iti baga mana in buzunare, chiar daca sunt (teoretic) goale: Doua mari semne de intrebare
Foto: Hepta.ro

Noul Cod Fiscal, promulgat de presedintele Klaus Iohannis, include o masura catalogata de expertii in domeniu drept o ineptie.

Incepand de la 1 ianuarie 2016, persoanele fara venituri vor trebui sa plateasca lunar contributii la sanatate, in valoare de 5,5% din salariul minim brut pe tara. Adica 66 de lei pe luna, respectiv 792 de lei pe an, in conditiile in care acea persoana nu incaseaza niciun ban.

Contributia este calculata in functie de salariul minim brut de 1.200 de lei, anuntat de autoritati pentru 2016. Prevederea e trecuta in noul Cod Fiscal.

Ai, n-ai venituri, platesti taxe! Capcana din noul Codul Fiscal pentru categoriile defavorizate

Analistul Florin Citu a descris-o ca fiind o aberatie.

"Nu am vazut aceasta prevedere, dar la cum a evoluat acest Cod Fiscal, nu m-ar mira sa includa o astfel de aberatie. Pana la urma, vorbim de impozitarea dividendelor cu CASS, dupa ce le impozitam cu 16%, dupa ce am impozitat si profitul. Asa ca nu m-ar mira sa-i impozitam si pe cei care nu au venituri", a transmis Florin Citu pentru Ziare.com.

De asemenea, profesorul universitar Bogdna Glavan sustine ca, in viziunea lui, prevederea e lipsita de sens.

"Masura va fi lipsita de urmari, fiindca cine nu are venituri nu are cum sa contribuie si nici nu i se poate retine vreo obligatie", a explicat acesta, pentru Ziare.com.

Si avocatul Gabriel Biris, specializat in fiscalitate, nu crede ca statul va reusi sa castige ceva prin impunerea unei astfel de masuri: "E o prostie. Vor trebui sa dea din nou amnistie, nu au cum sa colecteze", a spus Biris, pentru Ziare.com.

Situatia din prezent

Gabriel Sincu, directorul executiv al diviziei de asistenta fiscala si juridica din cadrul firmei EY Romania, aminteste care e situatia actuala.

Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii spune ca, pentru a beneficia de asistenta medicala, o persoana trebuie sa contribuie la sistemul de asigurari de sanatate - e vorba de asistenta medicala curenta, nu de asistenta medicala de urgenta, la care au dreptul toti cetatenii, indiferent daca sunt sau nu asigurati.

Exceptie de la obligatia de a plati contributia fac elevii, studentii, somerii si alte categorii, care sunt asigurati fara plata contributiei. De asemenea, sotul sau sotia aflati in ingrijire pot beneficia de asistenta medicala in baza contributiei platite de partener.

Asadar, in prezent, persoanele care nu obtin venituri si nu se incadreaza in categoriile exceptate raman oarecum "pe dinafara": nu platesc contributie si nici nu beneficiaza de asistenta medicala.

Dar noul Cod Fiscal impune acestor persoane obligatia de a contribui la sistem. Noua reglementare naste, din punctul de vedere al consultantului fiscal EY Romania, doua intrebari: una cu privire la moralitatea masurii, alta cu privire la punerea ei in aplicare.

"Din punct de vedere al moralitatii, am putea spune ca avem o masura fara sens: cum sa ceri bani celor care nu au? Dar inainte de a ne intreba de unde pot sa plateasca aceste persoane sumele reprezentand contributie la asigurarile de sanatate, ar trebui sa ne intrebam cum isi asigura aceste persoane existenta? Din munca la negru? Din alte surse de venit nedeclarate si neimpozitate? Din activitati ilicite?

Pe de alta parte, de ce persoanele care obtin venituri sunt obligate prin lege sa contribuie la sistemul de sanatate de stat? De ce nu sunt lasate si acestea sa aleaga sa nu fie asigurati, ci sa isi faca asigurari private la prestatori de servicii medicale care le vor oferi asistenta la nivelul calitativ al contributiei platite?", a precizat Gabriel Sincu, pentru Ziare.com.

El sustine ca, pana la urma, statul poate ca ar trebui sa asigure doar asistenta medicala de urgenta din impozitele incasate, iar de asigurarea de sanatate sa se ingrijeasca fiecare persoane, similar cu situatia din SUA.

Referitor la punerea in aplicare a reglementarii, lucrurile se complica si mai tare.

"Avand in vedere modul curent de functionare a sistemului de administrare fiscala, este aproape imposibil ca aceste persoane sa poata fi executate in vreun fel de fisc, iar sumele respective sa ajunga intr-adevar la fondul de asigurari de sanatate. Lucrurile vor continua ca si pana acum, oamenii vor ramane 'pe langa sistem' si vom continua doar sa speram la imbunatatirea serviciilor medicale", a incheiat acesta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#contributii sanatate fara venituri , #contributii