Split TVA: Ce modificari au fost facute pana acum in Parlament si unde s-au blocat discutiile

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 22:00
4726 citiri
Split TVA: Ce modificari au fost facute pana acum in Parlament si unde s-au blocat discutiile
Foto: Arhiva Ziare.com

Membrii Comisiei de buget-finante a Camerei au modificat, marti, propunerea legislativa pentru aprobarea OUG privind TVA split, majorand de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA incepand de la care contribuabilii vor intra in sistemul de plata al TVA defalcat, dupa care au amanat raportul.

Patru deputati PNL au propus, luni, respingerea ordonantei, motivand ca prin aceasta masura fiscala nu se va diminua deficitul de incasari din TVA, insa amendamentul a fost respins de membrii Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor.

"Plata defalcata a TVA reprezinta un proces birocratic suplimentar aplicat asupra agentilor economici din Romania, prin care nu se va diminua, in niciun fel, deficitul de incasari din Taxa pe Valoarea Adaugata. Mai mult decat atat, nici mentinerea posibilitatii de optiune a agentilor economici pentru acest sistem de plata nu se justifica, atata vreme cat, de la introducerea acesteia, la data de 1 octombrie 2017, un numar nesemnificativ de agenti economici (cateva sute din cateva sute de mii) s-au inrolat voluntar", si-au motivat amendamentul deputatii PNL Bogdan Hutuca, Dan Vilceanu, Nicolae Neagu si Lucian Heius.

Membrii comisiei au respins amendamentul cu 11 voturi "pentru".

Dupa inceperea dezbaterilor, au fost adoptate noi reglementari.

Astfel, "au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA (...) pentru incasarea si plata TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA (...), care se afla in cel putin una din urmatoarele situatii:

a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 15.000 lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018.

b) incepand cu 1 februarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA mai vechi de 60 de zile de la scadenta, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata, in cuantum mai mare de: 15.000 lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii si 5.000 de lei pentru restul contribuabililor daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018;

c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa".

De asemenea, in forma amendata si termenele de achitare a datoriilor au fost majorate cu cate 30 de zile.

Ulterior, membrii comisiei au decis sa amane dezbaterile, in urma argmentelor aduse de reprezentantii mediului de afaceri si a reprezentantilor Opozitiei, care reclamau inaplicabilitatea art. 3, alin. 1 "Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA".

In forma adoptata de Senat, numai cei care se afla in insolventa sau care au restante la plata TVA vor fi obligati sa deschida un cont special pentru TVA in care sa transfere ceilalti suma aferenta TVA-ului in contul special.

"Intrebarea este: tertii pot fi unii care sa aiba acelasi regim de split TVA sau unii care nu au regim de split TVA? Asa cum e in forma de la Senat, ii include pe toti, si cei care sunt in regim de split TVA, si cei care nu, sunt pusi in situatia sa faca plati de facturi emise de cei in regim de split TVA. Fiecare factura va genera doua ordine de plata, unul in contul de TVA, si unul in contul principal al emitentului de factura.

Si propunerea venita din partea Camerei Consultantilor Fiscali, ai coalitiilor pentru dezvoltare si ai tuturor reprezenantilor mediului de afaceri este aceea ca sa eliminam obligativitatea celor care nu sunt in sistemul split TVA sa faca platile splitate, pe cale de consecinta ei ar trebui sa faca platile in contul principal al furnizorului, iar alimentarea contului de TVA sa o faca furnizorul de buna-voie din banii pe care ii incaseaza. Da, pare simplu la prima vedere, dar la o analiza mai atenta observam ca, de fapt, acesti furnizori, daca au ajuns sa fie inregimentati in acest sistem de split TVA, inseamna ca au probleme financiare", a declarat deputatul PSD, Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget-finante, dupa sedinta de marti.

Deputatul PSD a precizat ca Ministerul de Finante, membrii comisiei si reprezentantii mediului de afaceri vor analiza, pana luni, pentru a gasi solutia potrivita.

"Daca noi nu vom fi in stare sa venim cu o formula de adoptare a OUG prin lege, atunci ramane in vigoare OUG in forma in care a fost emisa si de la 1 ianuarie produce efecte ca atare", a mai spus Viorel Stefan.

Intrebat daca e nevoie de o discutie cu premierul si cu ministrul de Finante inainte de a face modificarile, presedintele Comisiei de buget-finante a raspuns: "E nevoie de un punct de vedere asumat pe marginea acestor amendamente care au aparut la comisie in cursul zilei de astazi".

Propunerea legislativa pentru aprobarea OUG privind TVA Split ar fi urmat sa intre miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, daca membrii Comisiei de buget-finante ar fi emis un raport in sedinta de marti.

Senatul a adoptat, pe 31 octombrie, proiectul de Lege de aprobare a ordonantei 23/2017 privind plata defalcata a TVA, care se va aplica companiilor aflate in insolventa sau inregistreaza intarzieri la plata TVA. Proiectul Legii de aprobare a Ordonantei 23/2017 privind plata defalcata a TVA a fost adoptat cu 54 de voturi "pentru" si 45 "impotriva".

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#ordonanta Split TVA prag , #tva