Somatii pe banda rulanta de neplata a CAS - Busoi: Nu cred ca se va lua decizia politica de a fi sterse datoriile

Marti, 27 August 2013, ora 18:34
3963 citiri
Somatii pe banda rulanta de neplata a CAS - Busoi: Nu cred ca se va lua decizia politica de a fi sterse datoriile
Foto: Business24

Seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, a declarat, marti, la Brasov, ca nu crede ca va fi luata decizia politica de a fi sterse toate penalitatile si toate debitele cetatenilor care au primit prin posta somatii de plata a CAS din ultimii cinci ani.

Intrebat, intr-o conferinta de presa la Brasov, care este rezolvarea situatiei in cazul cetatenilor care primesc somatii prin posta de plata a asigurarilor de sanatate pentru ultimii cinci ani, la care s-au adaugat si penalitati, multe dintre somatii fiind nejustificate, seful CNAS a spus ca nu crede ca va fi luata "decizia politica de a fi sterse toate penalitatile si toate debitele" oamenilor.

"Am vazut ca exista in toata tara probleme legate de persoanele carora li se trimit somatii pentru debite neachitate la Fondul national de asigurari de sanatate. Sigur ca pentru cei carora li se trimite in mod nejustificat este o situatie inaccepabila.

Seful CNAS: Facem directie antifrauda cu experti MAI, ANAF, procuratura

Pe de alta parte, noi avem un termen pe care ni-l cere legea ca pana la sfarsitul anului sa transferam catre ANAF si de acolo catre directiile regionale de finante baza de date cu toti debitorii in sanatate, sa aliniem informatiile pe care le au cele doua institutii, astfel incat odata cu inceputul anului viitor sa nu mai existe situatii in care sa se trimita somatii in mod nejustificat.

Pentru cei care intr-adevar au de platit debite la sistemul de sanatate, singura solutie este sa eficientizam comunicarea pentru ca pana la urma aceste debite trebuie platite. Nu cred ca se va lua decizia politica de a sterge toate penalitatile si toate debitele pe care le au", a spus Busoi.

C. Busoi (PE): Sustin monitorizarea stricta a informatiilor despre medicamente pe Internet

In judetul Brasov au fost emise 11.000 de decizii de impunere, potrivit sefului CJAS Brasov, Calin Rautea.

"Cunoasterea legii nu absolva de plata acestor datorii catre CAS. Avem dublu numar de angajati la ghiseu. De la doi oameni am ajuns la patru", a spus Rautea, cand i s-a atras atentia ca in fiecare zi zeci de brasoveni stau la cozi, in fata institutiei, in caldura, pentru a li se explica de ce primesc aceste somatii de plata.

In fata sediului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Brasov se formeaza zilnic cozi, de la primele ore ale diminetii. Oamenii se plang ca se afla in situatii bizare, respectiv primesc decizii de impunere prin posta prin care sunt anuntati ca trebuie sa plateasca asigurari sociale de sanatate.

De exemplu, parintii unei adolescente de 16 ani au primit o decizie de impunere pentru alocatia fetei, pe care au depus-o intr-un cont de economii. Un alt brasovean este obligat sa plateasca asigurari de sanatate in Romania, desi lucreaza, plateste taxe si traieste de cinci ani in strainatate.

De asemenea, un pensionar a primit o decizie de impunere pe care apare numele si adresa lui, dar datele personale sunt ale unui alt barbat cu cel putin 25 de ani mai tanar.

Ce spune CNAS despre decontarea tratamentului acordat lui Cioaba

Seful CNAS s-a intalnit, marti, cu reprezentantii sistemului de sanatate, public si privat din Brasov pentru a discuta problemele cu care se confrunta. De asemenea, Busoi a vizitat Spitalul Judetean Brasov si un spital privat de oncologie, precum si un centru medical privat.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Cristian Busoi CNAS penalitati cetateni, #Cristian Busoi CNAS debite cetateni, #Busoi CNAS datorii sterse , #contributii