Scaderea cotei unice ar face mai mult rau decat bine?

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 12:27
1872 citiri
Scaderea cotei unice ar face mai mult rau decat bine?
Foto: Romania Libera

Senatul a facut primul pas in scaderea fiscalizarii pe forta de munca, hotarand diminuarea impozitului pe venit de la 16 la suta la 10 la suta. Va fi, cu adevarat, de ajutor aceasta masura, in cazul in care modificarea adusa Codului Fiscal va trece si de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz?

Membrii Guvernului par sa nu fi discutat inainte despre acest subiect, avand in vedere ca ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca nu sustine reducerea impozitului pe venit, mai ales ca proiectul bugetului pentru anul 2011 se face in baza veniturilor colectate din cota de 16 la suta.

De altfel, potrivit Ministerului Finantelor, scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10 la suta ar insemna diminuarea veniturilor fiscale cu 1 la suta din produsul intern brut.

Pe de alta parte, propunerea legislativa, adoptata cu 45 de voturi pentru, 31 impotriva si opt abtineri, l-a avut drept sustinator chiar pe ministrul Economiei, Ion Ariton. De asemenea, propunerea a fost sustinuta de liberali si de parlamentarii social-democrati, iar initiatorul a fost senatorul PD-L Iulian Urban.

Pierderile, acoperite prin majorarea altor impozite si taxe?

Totusi, pentru a putea sustine din punct de vedere bugetar aceasta pierdere, in cazul in care va fi aprobata modificarea, Guvernul va trebui, cel mai probabil, sa recurga la majorarea altor taxe si impozite.

Potrivit lui Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, acest lucru ar reprezenta o lovitura suplimentara pentru persoanele cu venituri mici.

"Schimbarea sistemului de impozitare pe salariu, care era o chestiune de contributie echilibrata, care sa nu faca o presiune pe micul contribuabil, nu este decat o schimbare. Se reduce impozitul pe venit la 10 la suta, dar, in acelasi timp, ne-a crescut TVA. Evident ca cei cu venituri mici vor avea cel mai mult de suferit. Cresterea TVA si consecintele unei asemenea politici fiscale vor avea ca efect o presiune deosebita pe venitul de familie", a explicat, pentru Ziare.com, Bogdan Hossu.

Potrivit spuselor sale, castigul dintr-o eventuala reducere a impozitului pe venit la 10 la suta s-ar pierde de 4 ori, luand in considerare majorarea taxei pe valoarea adaugata.

In schimb, modificarea aceasta ii va avantaja pe cei cu venituri mari. "Se va simti, probabil, pentru cei cu salarii de 60 - 70 de milioane de lei vechi in sus. Dar, din punctul de vedere al unei politici normale a unui stat care este responsabil fata de toti cetatenii, asta nu arata decat o desconsiderare persistenta", a comentat presedintele Cartel Alfa.

Hossu a adaugat ca, in ultimii 18 ani de schimbari, s-a demonstrat faptul ca pastrarea artificiala a salariului minim la valori foarte scazute sau schimbarea pe cota de impozitare, la valori relativ scazute, nu a ajutat piata muncii din Romania, neducand la crearea unor locuri de munca.

Cu alte cuvinte, scaderea impozitarii nu incurajeaza neaparat companiile sa faca angajari.

De asemenea, acest lucru s-a observat si in alte state. Potrivit lui Hossu, in perioada 2000 - 2008, la nivel european, desi au existat masuri de stimulare a angajarilor, s-a majorat numarul de locuri de munca doar la nivel statistic.

"De fapt, a crescut numarul locurilor de munca statistic, pentru ca forma locurilor de munca erau cele precare. Adica ori cu durata limitata in timp, ori conditiile de munca pentru locurile respective erau foarte precare", a spus presedintele Cartel Alfa.

Acesta a adaugat ca o schimbare mult mai benefica ar fi introducerea unei structuri de impozitare diferentiate, astfel incat micul contribuabil sa nu sufere efectele adverse.

FMI se asteapta ca masura sa nu fie aplicata

Modificarea facuta de senatori nu este bine privita nici de membrii Fondului Monetar International. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, este de parere ca aceasta scadere ar putea conduce la ratarea tintei de deficit bugetar, stabilita la 4,4 la suta din PIB pentru 2011.

In plus, Franks reaminteste faptul ca aceasta masura nu a fost discutata in prealabil cu noul Consiliu Fiscal, cum este prevazut in Legea responsabilitatii fiscale si nu este nici in conformitate cu strategia fiscala a Guvernului.

De asemenea, Franks si-a exprimat dorinta ca aceasta modificare sa nu fie promulgata, considerand reducerea "nefondata".

La randul lor, analistii ING sustin ca, avand in vedere rezultatul a doua initiative legislative recente ce ar fi putut diminua veniturile fiscale care au fost trimise inapoi in Parlament de presedintele Traian Basescu (reducerea TVA pentru bunurile alimentare de baza si majorarea nivelului pentru care pensiile sunt scutite de impozitul pe venit de 16%), pare greu de imaginat adoptarea acestei legi.

Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
#impozit venit, #scadere impozit venit, #Senat impozit venit , #cota unica