Romanii care nu platesc CAS, vinovati de starea sistemului sanitar?

Sambata, 28 August 2010, ora 18:13
5240 citiri
Romanii care nu platesc CAS, vinovati de starea sistemului sanitar?

Emil Boc sustinea in aceasta sapatamana ca nu avem un sistem performant in Sanatate fiindca 10,8 milioane de romani nu platesc asigurari de sanatate. Asta inseamna, daca excludem categoriile sociale ce nu platesc CAS, ca numai 5 milioane de romani au asigurare de sanatate, si implicit, ii tin in spate pe ceilalti.

Principalii cotizanti sunt salariatii, de la care statul ia cam 11% din veniturile salariale brute (daca socotim cotele incasate si de la angajator, si de la salariat).

"Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi.

In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie", potrivit Legii nr. 95/2006, privind reforma din sanatate.

Sa fie oare acesta motivul pentru care sistemul spitalicesc romanesc este in prag de colaps, ducand lipsa de materiale medicale de baza, dar si de personal?

Spitalele din Romania erau un cosmar si inainte de 1989. Au trecut insa doua decenii de la caderea comunismului si mai bine de trei ani de la intrarea in UE, iar Romania este una dintre cele mai sarace state - starea sistemului sanitar reflecta foarte bine saracia.

Lipsa acuta de personal, mita platita medicilor si asistentelor, subfinantarea cronica sau datorii mari ale spitalelor sunt obstacole zilnice cu care se confrunta pacientii romani.

Guvernul roman a cheltuit in 2009 doar 3,7 la suta din PIB pentru sanatate, respectiv patru miliarde de euro, ceea ce inseamna mai putin de jumatate fata de media Uniunii Europene.

In Grecia, guvernul cheltuieste in jur de 2.200 de dolari pe cap de locuitor pentru sanatate in fiecare an, iar speranta de viata este de 78 de ani. Canada aloca 3.200 de dolari, iar oamenii traiesc pana la 80 de ani. In Statele Unite, costurile se ridica la mai mult de 6.000 de dolari, iar speranta de viata este de 77 de ani.

Starea sistemului sanitar romanesc este insa mai mult decat o problema de asigurati si de numarul lor, de bani - sau de lipsa lor.

Sursele de finantare ale sistemului sanitar sunt constituite din contributiile platite de salariati si angajatori (si de pensionarii cu pensii de peste 1.000 de lei) si bugetul de stat.

Cati romani platesc CAS

"Numarul contribuabililor a scazut (in 2010 - n.red), astfel incat acum avem aproximativ 4,8 milioane de platitori (fata de 5,2 milioane in 2009 - n.red.) care sustin, de fapt, cheltuielile pentru cei aproximativ 21 de milioane de potentiali consumatori", spun reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Printr-un calcul simplu, rezulta ca numai un sfert dintre romani isi platesc contributiile la asigurarile de sanatate, iar celelalte trei sferturi au aceleasi drepturi ca si platitorii.

Intrebati de ce raportul dintre platitori si beneficiari este atat de mare, reprezentantii CNAS spun ca, potrivit legislatiei in vigoare, anumite categorii de persoane sunt scutite de plata contributiei la Fondul National Unic de Asigurare de Sanatate.

Conform legii, din aceasta categorie a persoanelor scutite de la plata contributiilor la asigurarile de sanatate (CAS), fac parte copiii si tinerii cu varsta de pana la 18 ani, studentii care nu au un loc de munca, persoanele fara venituri proprii care se afla in intretinerea unui asigurat.

De la plata contributiei de sanatate, sunt scutite si persoanele cu handicap sau femeile insarcinate care nu au venit ori al caror castig este sub salariul minim de baza.

Toti cei enumerate mai sus sunt asigurati din punct de vedere medical fara a plati contributia si beneficiaza de toate drepturile care decurg din aceasta calitate.

Asigurarile de sanatate si solidaritatea

Contributiile platite la asigurarile de sanatate de stat pentru un salariu net mai mare de 1.500 de lei sunt mai mari decat pretul unor polite private, chiar si din strainatate.

De exemplu, pentru un salariu net de 2.500 de lei pe luna, contributiile la asigurarile de sanatate de stat platite de angajator si de salariat sunt de 381 de lei pe luna.

In general, cei cu venituri mari platesc mai mult, dar beneficiaza mult mai putin de pe urma sistemului public de sanatate decat cei cu venituri mici si pensionarii - categorii sociale care ajung mai des la medic din cauza ca traiesc prost sau pur si simplu din cauza varstei. Aceasta categorie de beneficiari ai sistemului de sanatate este si cea care contribuie cel mai putin.

Altfel spus, sistemul de sanatate nu este un sistem de asigurari, cum este cel de pensii, ci mai degraba unul de protectie sociala, bazat pe principiul solidaritatii.

Poate ca spitalele si serviciile de sanatate ar trebui privatizate, din moment ce reformele realizate in ultimii 20 de ani nu au adus cresterea calitatii serviciilor medicale. Dimpotriva.

Nu cei 10 milioane de romani care nu platesc CAS sunt vinovati ca sistemul este prost gandit si manageriat de 20 de ani.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#contributii sanatate, #asigurari sanatate Romania, #spitale Romania , #contributii