Revolutia fiscala face prapad la IMM-uri: Un antreprenor din doi va face concedieri

Marti, 20 Februarie 2018, ora 13:45
11167 citiri
Revolutia fiscala face prapad la IMM-uri: Un antreprenor din doi va face concedieri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Antreprenorii mici si mijlocii se tem ca aplicand prevederile revolutiei fiscale vor fi nevoiti, in scurt timp, sa isi concedieze parte dintre angajati si chiar sa isi inchida firmele.

Chiar daca Parlamentul nu a adoptat inca OUG revolutiei fiscale, 7 din 10 IMM-uri au realizat deja transferul de contributii de la angajator la angajat, a precizat presedintele Consiliului National al Inreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.

Cei mai multi au facut-o, insa, cu dificultate, asumandu-si riscuri importante pentru viitorul afacerii, reiese dintr-un sondaj realizat pe asociatia patronala pe un esantion de circa 1.800 de IMM-uri.

Doua sunt modificarile fiscale care au avut un puternic impact asupra IMM-urilor, potrivit lui Florin Jianu: cresterea salariului minim incepand cu data de 1 ianuarie si transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, in forma prevazuta de OUG 79/2017.

"Nu mai putin de 80% dintre angajatori au declarat ca au intampinat dificultati in ceea ce priveste cresterea salariului minim al angajatilor. In plus, 1 din 2 antreprenori a apreciat ca va fi nevoit sa concedieze intre 1 si 5 angajati in urma aplicarii acestei masuri. In conditiile in care media de angajati pe IMM este de 2,5, este destul de evident faptul ca parte dintre aceste societati s-ar putea inchidere in urma disponibilizarilor", a precizat Florin Jianu.

Si transferul contributiilor sociale va avea efecte dintre cele mai nefaste asupra activitatii IMM-urilor.

"Daca la inceputul anului trecut, 2 intreprinzatori din 3 sustineau ca nu vor trece contributiile de la angajator la angajat, intre timp lucrurile s-au schimbat si IMM-urile se conformeaza. Pana acum, 7 din 10 IMM-uri au transferat deja contributiile. Nu mai putin de 60% dintre antreprenori au declarat, insa, ca au intampinat dificultati in acest proces", a mai spus presedinte CNIPMMR.

5 din 10 angajatori au crescut salariile angajatilor part-time. Restul au disponibilizat

Va reamintim ca, in urma revolutiei fiscale, angajatii part-time au fost obligati sa achite contributii sociale nu la nivelul veniturilor realizate, ci la cel al salariului minim brut in cuantum de 1.900 lei.

In consecinta, venitul angajatilor a scazut, unii dintre ei constatatand in ianuarie ca valoarea contributiilor datorate statului depasea chiar venitul pe care il realizasera. Deci trebuiau sa vina cu bani de acasa pentru a plati taxele datorate catre stat.

Ca sa rezolve problema, Cabinetul Dancila a dat o ordonanta care prevede ca doar o parte dintre contributiile datorate statului va fi platita de angajatii part-time (similar anului trecut, pana la trecerea integrala a contributiilor de la angajator in sarcina angajatului), restul urmand sa fie acoperite de la buget pentru angajatii de la stat si de catre angajator la angajatii din companiile private.

"Nu mai putin de 93% dintre IMM-uri au declarat ca au intre 1 si 5 angajati cu norma partiala de munca. In plus, 7 din 10 angajatori au spus ca au angajati cu program zilnic de 1-2 ore, care au avut de platit la stat contributii mai mari decat veniturile realizate. Cum au rezolvat problema? 5 din 10 au crescut salariile, iar 4 din 10 fie si-au restructurat activitatea, fie au concediat angajati cu norma partiala de munca", a mai spus Florin Jianu.

Presedintele CNIPMMR a apreciat ca intreprinzatorii sustin cresterea veniturilor salariale ale angajatilor lor, dar ca isi doresc sa poate face aceste majorari etapizat, astfel incat sa nu ajunga in situatia de a risca falimentul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#IMM Florin Jianu Revolutia Fiscala, #Jianu IMM sondaj Revolutia Fiscala, #Revolutia Fiscala efecte IMM , #contributii
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! jos angajatii - jos antreprenorii - jos Romania -
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5