Protectie sociala pentru sotiile/sotii colaboratori ai lucratorilor independenti

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 20:08
1444 citiri
Protectie sociala pentru sotiile/sotii colaboratori ai lucratorilor independenti

Guvernul a transpus in legislatia nationala o directiva europeana prin care partenerii de viata ai lucratorilor independenti, care colaboreaza la activitatile desfasurate de acestia, vor beneficia de protectie sociala.

Astfel, a fost modificata miercuri, in sedinta de Guvern, o ordonanta din anul 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, pe care Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus-o spre dezbatere, informeaza Mediafax.

Conform unei directive din 2010, la ale carei norme se doreste alinierea legislatiei interne, "in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern. (...)

Avand in vedere participarea lor la activitatile intreprinderii familiale, sotiile/sotii, partenerele/partenerii de viata ale/ai lucratorilor independenti care au acces la un sistem de protectie sociala ar trebui sa aiba la randul lor dreptul de a beneficia de protectie sociala. Statele membre pot prevedea ca aceasta protectie sociala sa fie proportionala cu participarea la activitatile lucratorului independent si/sau cu nivelul contributiei".

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#protectie sociala soti colaboratori, #drepturi soti lucratori independenti, #sot PFA protectie sociala , #contributii