Protectie sociala pentru sotiile/sotii colaboratori ai lucratorilor independenti

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 20:08 1410 citiri

Guvernul a transpus in legislatia nationala o directiva europeana prin care partenerii de viata ai lucratorilor independenti, care colaboreaza la activitatile desfasurate de acestia, vor beneficia de protectie sociala.

Astfel, a fost modificata miercuri, in sedinta de Guvern, o ordonanta din anul 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, pe care Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus-o spre dezbatere, informeaza Mediafax.

Conform unei directive din 2010, la ale carei norme se doreste alinierea legislatiei interne, "in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern. (...)

Avand in vedere participarea lor la activitatile intreprinderii familiale, sotiile/sotii, partenerele/partenerii de viata ale/ai lucratorilor independenti care au acces la un sistem de protectie sociala ar trebui sa aiba la randul lor dreptul de a beneficia de protectie sociala. Statele membre pot prevedea ca aceasta protectie sociala sa fie proportionala cu participarea la activitatile lucratorului independent si/sau cu nivelul contributiei".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News