Presa de azi: Cota unica de impozitare, eutanasiata de ministrul Finantelor

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 07:32
5413 citiri
Presa de azi: Cota unica de impozitare, eutanasiata de ministrul Finantelor
Foto: Arhiva

Posibilitatea impunerii unei alte masuri economice, si anume renuntarea la cota unica, tine prima pagina a zirelor de miercuri. Aceasta veste, anuntata de ministrul de Finante Sebastian Vladescu, a facut ca "declaratiile unui ministru sa creeze haos in mediul economic", dupa cum sustin jurnalistii Adevarul. Tocmai de aceea, Romania Libera incearca sa explice "de ce nu ne-ar ajuta impozitul progresiv".

Adevarul: Cazul Vladescu - Cum pot declaratiile unui ministru sa creeze haos in mediul economic

Eventuala trecere de la cota unica la impozitarea progresiva a veniturilor, anuntata "fara mandat" de catre ministrul Finantelor, creeaza confuzie in mediul de afaceri. Stabilitatea fiscala era ultima certitudine pe care se mai bazau, cat de cat, micile si marile afaceri. De marti, nici aceasta nu mai e o certitudine.

Ideea ca Romania "ar trebui sa treaca de la cota unica la impozitarea progresiva", lansata marti de Sebastian Vladescu prin intermediul "Ziarului Financiar", ar putea face obiectul unor dezbateri mai mult sau mai putin ample, dar in niciun caz nu trebuia enuntata de ministrul Finantelor, mai ales in contextul economic actual, scrie Adevarul.

Aceasta este parerea unanima a reprezentantilor mediului de afaceri, stupefiati de declaratiile ministrului Finantelor. Ei sunt deranjati atat de eventualitatea trecerii de la un sistem fiscal la altul, in plina criza financiara, cat si de faptul ca anuntul in sine referitor la o asemenea masura vine intr-un moment total nepotrivit.

"Daca nu mai avem certitudinea ca regimul fiscal va ramane neschimbat la anul, atunci toate planurile de afaceri pot fi date peste cap, iar finantarile pentru diversele proiecte ar putea fi blocate", afirma Ioan Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania - UGIR-1903.

Romania Libera: De ce nu ne-ar ajuta impozitul progresiv

De faptul ca impozitul progresiv nu este tocmai potrivit pentru tara noastra este de parere si ucian Anghel, economist-sef la Banca Comericiala Romana.

"Romania duce lipsa de predictibilitate fiscala si aplicarea unor cresteri si reduceri de TVA in perioade de timp scurt ii pune pe investitori sa se gandeasca de mai multe ori daca vor sa investeasca la noi, iar un potential investitor isi face un plan de afaceri pe zece ani", a declarat Lucian Anghel, pentru Romania Libera.

"Depindem de investitori, de capitalul strain si trebuie sa ne punem serios problema ce urmeaza cand ne jucam cu TVA. Avem un al treilea an cu scadere economica si nu veniturile sunt problema, ci consumul. Metaforic spus, un sac spart trebuie intai carpit si apoi indesat cu bani. Trebuie reduse cheltuielile, dar si analizat temeinic cum se cheltuiesc banii, unde se duc. Din majorarea de TVA nu se vor aduna bani, poate doar in luna iunie cand oamenii au golit rafturile sperand sa cumpere cu TVA de 19% marfa.

La sfarsitul trimestrul al treilea vom vedea rezultatele deloc incurajatoare. Aplicarea sistemului de impozitare progresiva nu este o solutie in actuala perioada si ar putea fi discutata doar in conditiile unor cresteri de 3-4% pe durata catorva ani", a declarat economistul Lucian Anghel.

Desi este o idee buna, cota progresiva nu ne va scoate din falimentul bugetar, sustine analistul economic Ilie Serbanescu, subliniind insa ca ar fi solutia pentru generalizarea impozitarii pensiilor.

Puterea: Cota unica de impozitare, eutanasiata de ministrul Finantelor

Nici fostul ministru al Finantelor, senatorul liberal Varujan Vosganian, nu se arata prea incantat de propunere si considera ca "impozitarea cu peste 16% a salariilor este de nesuportat".

"Este ca un fel de criza de glicemie. Organismul bugetar se poate paraliza pentru mult timp. In mod normal, la 1 ianuarie 2011, fata de 31 decembrie 2008, veniturile vor scadea pentru aproape jumatate din salariati, care sunt bugetari sau din companiile de stat. Acestea vor fi cu 40% in termen real mai mici", a spus Vosganian, pentru Puterea.

El a precizat ca si veniturile pensionarilor si a angajatilor din sectorul privat vor scadea cu 15-20%. "Sunt categorii unde scaderea se duce la mai mult de 50%. Acestia nu au mai beneficiat de anumite sporuri si prime si de al 13-lea salariu", a mai spus Vosganian.

Presedintele Federatiei Nationale "Unirea" a Pensionarilor, Dumitru Cojan, considera ca nu se mai poate trai in Romania.

"Sistemul de asigurari sociale de pensii este zdruncinat inca de la inceputul crizei, din 2009. Conform legii actuale, pensia trebuia sa se mareasca cu 9,5%, dar din cauza crizei au inghetat majorarea pe trimestrul I al anului trecut, au dat numai 2,75%. In acest an ar fi trebuit sa avem in plus 12,7%, dar nu s-a dat nimic. Mancarea si intretinerea s-au scumpit cu 25-30% in acesti doi ani. Inainte de anul 2011, cand se vor impozita toate pensiile, vine si intretinerea locuintei, care va creste de 2-3 ori", a explicat Dumitru Cojan.

Evenimentul Zilei: Vladescu, scuturat de Boc pentru cota unica

In ciuda tuturor acestor contestatii, o parte din Opozitie este de alta parere, PSD sustinand impozitarea impozitarea progresiva. Potrivit senatorului social democrat Radu-Catalin Mardare, membru in Comisia de buget finante, una dintre ultimele variante de lucru este o cota minima la nivelul actual de 16%, aplicabila la veniturile de pana la 4.000 lei, urmata de cateva cote pana la maxima de 40%.

"Credem ca se va colecta mai mult la buget prin cota progresiva, insa riscul cresterii evaziunii fiscale exista", a admis senatorul PSD, conform Evenimentul Zilei.

Istoricul bugetului Romaniei arata ca introducerea cotei unice a dus la cresterea ponderii impozitului pe salarii si venituri in PIB cu o treime, de la 2,9% din PIB, in 2004, la 3,8%, anul trecut.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, a declarat ca asemenea afirmatii bulverseaza mediul de afaceri.

"Este clar ca sistemul fiscal este facut doar pentru a aduna bani la buget, nu pentru a stimula economia. Nu am auzit pe nimeni sa stimuleze munca. Domnul ministru doreste cresterea cu 30% a salariului minim. Pe ce baza? Eu zic sa se majoreze cu 40%, sunt mai bun ca domnul ministru, dar pe ce baza sa creasca? Suntem pe ultimele locuri la productivitate", mai spune reprezentantul oamenilor de afaceri.

Gandul: Ce spune FMI despre propunerea lui Vladescu de a pune impozit progresiv - Pana acum, indiferent de sistem, veniturile nu au depasit 31-32% din PIB

In timp ce in tara parerile cu privire la impozitul progresiv sunt impartite, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, se teme ca decizia este mai degraba una politica decat una economica.

"In acest moment decizia este una politica. Trebuie sa vedem calcule. Nu ma pot pronunta vizavi de un sistem sau altul de impozitare. Romania a avut si cota progresiva si cota unica. Experienta ne-a aratat ca indiferent de sistem, veniturile nu au crescut la mai mult de 31%- 32% din Produsul Intern Brut. E nevoie de o intarire a sistemului de colectare, trebuie intarita administratia", a declarat Tanasescu, scrie Gandul.

Reprezentantul Romaniei la FMI a declarat ca, in cadrul discutiilor dintre FMI si Guvern, nu a fost deschis acest subiect, dar "probabil se va discuta la misiunea de saptamana viitoare."

Mihai Tanasescu a explicat ca Romania nu va pierde din competitivitate in a atrage investitii straine, daca decide sa renunte la cota unica, pentru ca "investitorii se uita in primul rand la predictibilitate si stabilitate fiscala."

"Decizia politica de a introduce un sistem progresiv de impozitare trebuie sa fie consensuala si sa conduca spre o strategie. Alegerea unui sistem versus alt sistem trebuie sa creeze si o anume predictibilitate mediului de afaceri. Nu poti veni pentru cinci-sase ani sa modifici din nou sistemul", a explicat reprezentantul Romaniei la FMI.

A.B.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#cota unica impozitare, #impozit progresv, #modificare cota unica , #cota unica
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Probabil ca va fi dat afara Vladescu si inlocuit cu un adevarat finantist...
Poza Vasi
Vasi
rank 5
Dl. Vladescu, zis si "Carnatzaru" este un pleshkar, care, de ani buni de zile ...