Premiera in Golf. Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite introduc TVA

Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 10:49
9949 citiri
Premiera in Golf. Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite introduc TVA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Locuitorii Arabiei Saudinte si cei ai Emiratelor Arabe Unite se bucurau pana la inceputul acestui an de un sistem social foarte generos si aproape fara taxe.

Veniturile acestor doua tari sunt dependende in proportie de peste 80-90% de petrol. Cum pretul barilului a scazut dramatic in ultimii ani, si bugetele au scazut semnificativ.

Pentru a reface rezervele de bani, autoritatile au decis introducerea taxei pe valoarea adaugata si a altor cateva taxe. Analistii financiari sunt de parerea ca astfel produsul intern brut din cele doua emirate va creste cu 4-5 procente.

Astfel, de la 1 ianurie 2018 locuitorii Arabiei Saudite si cei ai Emiratelor Arabe Unite vor trebui sa plateasca un TVA de 5% care se va aplica tuturor produselor, inclusiv la litrul de benzina si motorina. Sunt exceptate insa de la plata TVA serviciile medicale, tranzactiile financiare si trasportul public, informeaza BBC.

Emiratele Arabe Unite spera ca prin introducerea TVA-ului sa adune anual la buget peste 3,3 miliarde de dolari. Totusi, autoritatile de la Abu Dhabi au anuntat ca veniturile cetatenilor nu vor fi taxate nici de acum incolo, insa au crescut taxele de drum si a fost introdusa o taxa petru servicii turistice.

Arabia Saudita, pe langa plata TVA-ului, a introdus si o taxa pentru tutun si o alta pentru bauturile racoritoare, eliminand in acelasi timp cateva beneficii de care se bucurau locuitorii sai.

In ultimii ani, Fondul Monetar International a atras atentia guvernelor celor doua tari sa isi revizuiasca politica financiara si monetara deoarece cheltuielile foarte mari nu pot fi compensate de veniturile tot mai scazute. Pentru a-si stabiliza deficitul bugetar, autoritatile de la Adu Dhabi si de la Riad au fost nevoite sa isi retraga mii de miliarde de dolari din fondurile globale de investitii.

Bahrain, Kuwait, Oman si Qatar -celelalte patru state membre ale Consiliului de Cooperare din Golf- au anuntat si ele ca vor introduce TVA, insa nu mai devreme de 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#TVA alimente, #Arabia Saudita, #Emiratele Arabe Unite , #tva