Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Plata CASS, obligatorie sau nu pentru romanii fara venituri? Finantele inca n-au rezolvat problema

Joi, 04 Februarie 2016, ora 16:00
5861 citiri
Plata CASS, obligatorie sau nu pentru romanii fara venituri? Finantele inca n-au rezolvat problema
Foto: Facebook/Gabriel Biris

Ministerul de Finante inca nu a ajuns la o solutie legata de eliminarea prevederii din Codul Fiscal care obliga persoanele fara venituri sa plateasca contributii la sanatate (CASS).

Secretarul de stat Gabriel Biris a mentionat ca, cel mai probabil, CASS va avea caracter optional pentru persoanele fara venituri, asa cum s-a intamplat pana la finalul 2015.

"Lucram in acest moment la modificarea prevederilor din Codul Fiscal care au creat aceste probleme. Probabil se va merge pe o solutie de asigurare optionala, pentru ca sa nu uitam ca nu vorbim de impozitare, ci de o plata pentru contributia la asigurari de sanatate, ceea ce implica asigurarea in sistemul public de sanatate. Nu este un impozit, ci este o asigurare", a precizat Gabriel Biris, in cadrul unei conferinte de presa, transmite Capital, care citeaza Agerpres.

Intrebat daca se va mentine salariul minim ca baza de calcul, el a precizat ca este necesar sa existe o baza minima.

Contributia la Sanatate pentru persoanele fara venituri: Fantomele nu se alunga cu masuri inutile!

"Daca este optional, trebuie sa ai o baza minima, dar in continuare este una din optiunile pe care le analizam. Ea va fi operata cat mai repede, in asa fel incat sa nu exista efecte, deci in viitorul foarte apropiat vom veni cu aceasta clarificare", a mai spus oficialul.

Am fost invitat de catre cei de la Tax EU Forum, la cea de-a X-a editie a evenimentului, locul principal de intalnire a...

Posted by Gabriel Biris on 4 Februarie 2016

Guvernul a anuntat, la inceputul anului, ca se va face o analiza pe aceasta tema.

Guvernul da inapoi? Romanii "fantome" fara venituri ar putea scapa de plata CASS

"Vrem sa eliminam caracterul de obligativitate cat mai repede. (...) Raman la aceasta idee: cei fara venituri pot sa intre in sistem platind contributia aferenta ultimelor sase luni. E bine ca plata CASS sa se faca voluntar, nu obligatoriu, pentru ca e un element de coeziune, de responsabilitate fiscala si sociala. Deci, vrem sa eliminam caracterul imperativ, pentru ca exista situatii care nu se justifica", a explicat la acea vreme Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului.

Gabriel Biris si fantomele din sistem

Anterior, Gabriel Biris a starnit o furtuna mediatica dupa ce a punctat ca noul Cod Fiscal prevede ca "fantomele" din Romania, adica cei care nu realizeaza venituri, vor fi taxate incepand din acest an.

"Cum poti sa zici am trait fara nici un venit timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat?

Si atunci pentru persoanele care timp de sase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru asigurarea de sanatate", a mentionat oficialul MFP intr-un interviu acordat Republica.ro.

Gabriel Biris a calculat si cati romani se afla in aceasta situatie: trei milioane de persoane.

Fantomele din Guvernul Ciolos

Romania fantomelor si adevarul pe care il detestam

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#Biris persoane fara venituri, #contributii sanatate persoane fara venituri , #contributii