Pe masa Consiliului Fiscal NU a ajuns proiectul ce prevede cresterea contributiilor pentru angajati

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 17:40 3617 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a explicat, miercuri, ca proiectul ce prevede cresterea contributiilor sociale si de sanatate pentru angajati nu a fost trimis la forul pe care il conduce. In schimb, el a precizat ca au existat niste discutii informale legate de modificarea Codului Fiscal.

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, Ionut Dumitru a spus ca, oficial, Consiliul Fiscal nu a primit o solicitare de la Ministerul Finantelor ca sa-si exprime opinia despre un anumit proiect, asa cum se vehiculase in presa.

Insa au existat discutii informale legate de modificarea Codului Fiscal, in sensul simplificarii modului de taxare. Dar nici vorba de cifre exacte sau procente.

El a mentionat ca reprezentantii Ministerului Finantelor l-au anuntat ca va exista la un moment dat un proiect in acest sens, insa momentan nu a primit nimic.

Cat despre ideea de a creste contributiile pentru angajati si cele pentru angajatori sa fie eliminate aproape total, Ionut Dumitru a explicat ca "e vorba ca tratamentul fiscal sa fie acelasi, sa se globalizeze veniturile".

"Ca principiu, ce se intentioneaza e un tratament unitar al nivelurilor de venit. Principial, asta se si doreste sa se faca: sa se egalizeze sarcina fiscala. PFA platesc contributii mult mai mici decat salariatii, in conditiile in care multe PFA sunt de fapt plati salariale mascate", a transmis Ionut Dumitru.

Ministrul Finantelor: Nu imi asum proiectul!

Declaratiile acestuia au avut loc in contextul in care un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal, publicat marti de Profit.ro, prevedea o majorare a contributiilor de asigurari sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.

Acesta mai prevedea ca angajatorii vor achita doar CAS pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%. In plus, povara fiscala pentru PFA si profesii liberale s-ar fi dublat.

Totusi, ministrul Finantelor, Anca Dragu, a spus ca nu isi asuma acest proiect.

"Sunt tot felul de idei si analize, proiectul pe care mi-l asum eu, ca ministru al Finantelor, va fi pus in consultare publica in cateva zile, in niciun caz nu va fi vorba de cresteri de taxe si impozite, asa cum se vehiculeaza in presa", a explicat Anca Dragu, miercuri, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Ea a adaugat ca nu a cerut expertilor din institutia pe care o conduce un scenariu in care sa creasca povara fiscala.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii