Paradoxul romanesc: Fiscul e rau platnic! Decizia usturatoare luata de Inalta Curte

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 15:023647 citiri
Paradoxul romanesc: Fiscul e rau platnic! Decizia usturatoare luata de Inalta Curte
Foto: Arhiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie a obligat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa plateasca dobanzi penalizatoare de 5 milioane lei pentru rambursarea cu intarziere a TVA. Totusi, institutia statului vaneaza firmele care nu isi platesc taxele la timp.

"Casa de avocatura DB David si Baias a asistat o societate in cadrul procedurii de obligare a organelor fiscale la plata dobanzilor pentru rambursarea cu intarziere a TVA ca urmare a prelungirii nejustificate a verificarii documentare a deconturilor de TVA si, ulterior, a inspectiei fiscale anticipate demarate pentru solutionarea acelorasi deconturi", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Intr-o prima faza, Curtea de Apel Bucuresti a admis partial actiunea societatii, obligand ANAF la plata unor dobanzi de 2 milioane de lei.

Dupa recursul institutiei de stat, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in integralitate actiunea societatii si a obligat ANAF la plata unor dobanzi de aproape 5 milioane de lei.

"Argumentatia avocatilor DB David si Baias in acest caz a fost axata pe jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in special in speta Steaua Romana, caz reprezentat tot de avocatii DB, potrivit careia, ca regula, procedurile interne ale autoritatilor fiscale care au determinat rambursarea cu intarziere a TVA nu suspenda cursul dobanzilor pentru sumele nerambursate la termen", se mai arata in comunicat.

Daca toate companiile la care ANAF are intarzieri la plata TVA-ului ar actiona institutia in judecata, impactul ar fi semnificativ, avand in vedere ca in luna septembrie, ANAF avea restante de 2,6 miliarde lei catre firme la returnarea de TVA.

Conform datelor publicate de institutie, valoarea deconturilor datorate si nesolutionate in termen legal se ridica la 2,6 miliarde de lei. Pentru aproape 17% din aceasta valoarea, procesul decontarii este intarziat cu mai mult de un an.

Fiscul vrea sa ia bani de la companii, chiar daca nu-si achita obligatiile

Fiscul a trimis la inceputul lui noiembrie o notificare la peste 600.000 de firme din Romania, in care le informa sa isi plateasca taxele la stat, inaintea inspectiei fiscale, masura fiind una in premiera pentru tara noastra.

Ion Busuioc, directorul general al Directiei Asistenta Constribuabili in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a spus ca adresele au fost doar de atentionare si ca se preciza faptul ca in cazul in care impozitele si taxele au fost declarate si achitate integral, companiile trebuie sa le ignore.

Pe de alta parte, persoanele fizice s-ar putea trezi cu insepctorii la usa, conform unui proiect aflat in dezbatere publica.

Potrivit acestuia, agentii Fiscului ar trebui sa le faca o vizita celor care nu au raspuns somatiilor ANAF de a-si plati datoriile catre stat.

C.P.

Comentarii
anonymus
rank 1
Unde este paradoxul?