Opinii: Nu vrem pomana! Vrem dreptate sociala!

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 18:17
4337 citiri
Opinii: Nu vrem pomana! Vrem dreptate sociala!
Foto: Arhiva

Nu ma consider un pomanagiu care sta cu mana intinsa la statul social al lui Basescu. N-am accese de comunist intarziat si nu cer mila acestor dulai ai democratiei. Sunt un angajat al acestei tari, care se asteapta ca, intr-o buna zi, sa aiba beneficii financiare de pe urma sumelor pe care le-a "pompat" intr-o gaura neagra, numita pompieristic buget.

Somerul, un paria al asistentei sociale

Somerul nu este un asistat social. Nici pe departe. El are dreptul la plata unor compensatii direct proportionale cu suma cotizata. Fiecare angajat al acestei tari vireaza o suma catre bugetul de asigurari sociale in functie de veniturile obtinute. Unul da mai putin, altul e taxat cu o suma mai mare de bani. Plus ca, in Romania, nu se taxeaza doar salariul de baza, ci se calculeaza totul raportandu-se la venitul total.

Cei care au ghinionul sa ramana fara loc de munca devin bataia de joc a unor asa-zisi guvernanti, cei care executa planuri bugetare, desi nu stiu mai multa economie decat pensionarul care citeste presa financiara. Pai cum, domnule Basescu, sa declarati ca nu trebuie sa mai stam cu mana intinsa la stat cand insusi statul a adormit cu labele intinse catre noi?

La somer ii aruncati 500 de lei dupa o munca de-o viata, in care a tot "varsat" sume considerabile catre bugetele sociale. Dupa ce omorati meseriile liberale, veniti si va declarati capitalisti. Cine-l tine captiv intr-un sistem falimentar pe romanul care vrea sa-si ia viata in propriile maini?

Cum va suna, domnule Basescu, acest cuvant numit "asigurare"? Pare cumva ca va dam banii degeaba, doar de dragul ochilor frumosi pe care-i aveti? Asigurare inseamna ca-mi iau o umbrela pentru vreme rea. Doamne ajuta, sa n-am nevoie de ea, dar daca sunt nevoit sa apelez la acest instrument protector, va rog sa nu ma considerati un amarat de asistat, pentru ca eu m-am asigurat si am platit anumite sume pentru a beneficia de ele.

Uitati-va la tarile europene si vedeti cum actioneaza ele in acest domeniu. Asta pentru ca tot ne invita domnul Ialomitianu sa ne uitam la Europa. Eu ma uit si nu-mi vine sa cred unde suntem noi. Ajutorul de somaj se calculeaza in functie de salariul de baza realizat inainte de concediere. Totul se stabileste in mod procentual si nu dupa cum va treziti dumneavostra maine dimineata. Se invoca acest principiu tembel al solidaritatii. Solidari cu cine? Cu cei care au pus pe butuci un sistem prin care se plimba adevarate tornade?

Ca trebuie sa fim solidari cu mama. Cu tata si cu tataie. Vorbe goale, vorbe-n vant. E un sistem piramidal in care banii se plimba brambura si nicidecum nu se tine cont ca o persoana cotizeaza din mai multe surse de venit. Asigurarea sociala a devenit un fel de obligatie a noastra fata de statul care nu e in stare sa creeze locuri de munca si-si plateste deficitele pe spinarea celor putini.

Asigurarea de sanatate - abonament sau hotie?

La fel se intampla si cu asigurarile de sanatate. Traian Basescu da niste exemple deplasate despre raportul dintre cei care platesc si cei care nu dau bani la asigurari. Dar pleaca de la un concept gresit. Acela ca toata lumea trebuie sa cotizeze. Nu, domnule presedinte, sa se asigure cine vrea, iar cine nu doreste acest lucru sa plateasca in momentul cand are probleme de sanatate si vine in contact cu sistemul sanitar.

Asigurarea platita lunar semnifica un fel de abonament pe care cel asigurat il plateste in speranta ca, atunci cand va ajunge la medic, nu va trebui sa plateasca tariful de lista practicat de sistem. Cei care nu sunt asigurati se presupune ca isi asuma riscul de a plati sume mult mai mari decat cei care si-au luat masuri de precautie.

Lipsa aceasta de viziune a lui Traian Basescu si a Guvernului pastorit de el tinde sa devina obsedanta. Fie face parte dintr-o strategie de manipulare bine pusa la punct, fie totul este cauzat de lipsa crasa de profesionalism si luciditate. Altfel nu-mi explic cum se invoca reforma, dar ne afundam intr-un sistem centralizat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#somaj asigurari sanatate, #Romania somaj, #sanatate abonament asigurare, #Traian Basescu pensionari , #contributii
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Mai musiu Anghelov .... daca nu ai priceput , nu e vina aluia care ti-a comunicat ; un popa nu toaca de 20 de ori pentru o baba surda -- in cazul de fata pentru unul care nu vrea sa inteleaga .