Noul Cod Fiscal, respins de Comisia Europeana - Oficialii FMI nu mai vin la Bucuresti

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 12:20
5976 citiri
Noul Cod Fiscal, respins de Comisia Europeana - Oficialii FMI nu mai vin la Bucuresti

Reprezentantii Comisiei Europene (CE) si cei ai Guvernului nu au cazut de acord asupra modificarilor aduse Codului Fiscal, astfel incat oficialii Fondului Monetar International (FMI) nu vor mai veni in iulie la Bucuresti.

"Au fost discutii intre CE, ceilalti colegi ministri pe fiecare subiect pe care il au in gestiune. Au fost discutii fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agenda inca nu ne-am inteles si asupra caruia nu este un acord - Codul Fiscal", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stalp" si a supraaccizei la carburanti, scaderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurarile private de sanatate, si da posibilitatea primariilor sa majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, in timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creste cu 500%.

Din proiectul initial au fost eliminate scaderile cotei unice de impozitare si CAS, propuse initial pentru 2019, respectiv 2018.

Codul Fiscal, adoptat: Ponta se bucura pe Facebook - TVA scade la 19%, taxa pe stalp dispare

Teodorovici a afirmat ca Romania si-a asumat o deviere temporara de la tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generata de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde de lei, si impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde de lei.

Autoritatile din Romania au informat recent autoritatile de la Bruxelles ca deficitul din perioada 2016-2018 va fi de pana la 1,2% din PIB.

Ministrul a aratat insa, miercuri, ca nivelul estimat in prezent al deficitului de anul viitor se ridica la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a carui depasire declanseaza procedura de deficit excesiv, dar a asigurat ca vor fi facute eforturi pentru a nu fi inregistrata o astfel de depasire, ci, din contra, ca deficitul sa scada spre 2,5%.

Care sunt criticile

FMI considera ca aprobarea Codului Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar si foarte dificil de gasit masuri compensatorii.

"Apreciem ca pachetul de taxe asa cum a fost aprobat de Guvern ar crea un deficit fiscal semnificativ fata de obiectivele fiscale guvernamentale. Gasirea masurilor compensatorii pentru acoperirea acestui deficit este foarte importanta, dar si foarte dificila", a declarat reprezentantul rezident in Romania, Guillermo Tolosa, intr-o declaratie transmisa marti.

O misiune tehnica a Comisiei Europene este prezenta la Bucuresti pentru discutii cu Guvernul pe marginea masurilor de relaxare fiscala si a reformelor in economie, asupra carora nu au ajuns la o intelegere la vizita din mai, miza principala fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, asa cum anuntase Executivul initial.

Se intoarce roata? Va creste din nou TVA in cativa ani? Ce nu ne spune Guvernul Interviu

Recomandari facute in van?

Tolosa a declarat la inceputul lunii ca Fondul recomanda Guvernului sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.

Reducerea TVA: Avertismentul venit de la Bruxelles

Codul Fiscal nu trece de testul FMI: Trebuie revizuit semnificativ

El a aratat ca deficitul bugetar in 2016 este considerabil, estimand astfel ca proiectul de Cod Fiscal in forma propusa va trebui revizuit semnificativ, intrucat doar prin taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu se va acoperi golul creat. Astfel, Tolosa a sugerat ca unele masuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.

Institutiile internationale nu cred in cresterea automata a veniturilor din taierea taxelor si asteapta solutii pentru acoperirea golurilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Cod Fiscal respins Comisia Europeana, #Cod Fiscal critici , #fiscal