Noul Cod Fiscal ajuta industria bauturilor alcoolice: Apelul facut de companiile din domeniu

Duminica, 01 August 2021, ora 16:033190 citiri
Noul Cod Fiscal ajuta industria bauturilor alcoolice: Apelul facut de companiile din domeniu

Noul Cod Fiscal are potentialul de a diminua evaziunea fiscala de peste 75% din industria bauturilor spirtoase, fara ca veniturile colectate de stat sa scada, potrivit Asociatiei Spirits Romania, care reprezinta o parte din producatorii si importatorii de bauturi spirtoase din tara noastra.

Asociatia sustine adoptarea masurilor de reducere a poverii fiscale din sectorul bauturilor spirtoase prevazute in noul Cod Fiscal, sustinut de alfel de majoritatea reprezentantilor mediului de afaceri.

Economistii fac apel la liderii politici: Noul Cod Fiscal nu e perfect, dar trebuie adoptat!

"Reducerea accizei la bauturi spirtoase este vitala pentru sectorul nostru, care din 2013, de cand a crescut cu 42% acciza pentru alcoolul etilic, se confrunta cu pierderi semnificative cauzate de o crestere fara precedent a pietei negre. Introducerea acestei masuri, fie prin noul Cod Fiscal, fie prin alte proiecte legislative, reprezinta o mult asteptata corectare a politicilor fiscale din 2013, ale caror efecte s-au dovedit dezastruoase atat pentru industrie, cat si pentru bugetul de stat", a declarat Florin Radulescu, presedinte al Spirits Romania.

Majorarea in 2013 cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat in intervalul 2012 - 2014 o scadere a pietei fiscalizate a bauturilor spirtoase cu 32% si un impact negativ de aproximativ doua milioane de euro pentru bugetul de stat, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Astfel, in 2012, cand acciza pentru bauturi spirtoase era de 750 euro/hectolitru de alcool pur, la bugetul de stat s-au colectat din acciza 91,835 milioane de euro, iar in 2014, dupa ce si-a facut efectul pe deplin majorarea accizei de la 750 euro/hectolitru alcool pur la 1.065 euro/hectolitru de alcool pur, suma colectata a fost de numai 89,853 milioane de euro.

Investitorii straini sustin Codul Fiscal in varianta aprobata in Parlament, dar fac si un avertisment

Reducerea accizei pentru segmentul bauturilor spirtoase la nivelul din 2013, respectiv la 750 euro/hectolitru alcool pur, asa cum este prevazut in noul Cod Fiscal, ar avea efecte pozitive asupra incasarilor la bugetul de stat si ar inversa actualul trend de crestere a evaziunii fiscale prin mutarea consumului dinspre zona ilicita inspre cea legala, noteaza asociatia.

Efectele pozitive se vor reflecta atat la nivelul companiilor, care isi vor putea dezvolta activitatea locala, creand astfel noi locuri de munca, cat si asupra consumatorilor, care isi vor permite sa cumpere bauturi spirtoase de calitate, evitand astfel riscurile grave pentru sanatate implicate de consumul alcoolului ilicit.

Iohannis a retrimis Codul Fiscal in Parlament

Presedintele Klaus Iohannis a respins vineri noul Cod Fiscal si l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocand faptul ca actul normativ poate fi pus in aplicare numai dupa o "riguroasa analiza" a implicatiilor asupra bugetului consolidat.

De ce a respins Iohannis Codul Fiscal, dar l-a promulgat pe cel de Procedura Fiscala - explicatii si implicatii

Presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anuntat, luni, dupa sedinta coalitiei, ca proiectul Codului fiscal este sustinut in forma adoptata de Parlament, iar modalitatea de solutionare a cererii de reexaminare va fi comunicata de premierul Victor Ponta.