Misiunea comisarilor lui Dragnea 2.0

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 20:22
9344 citiri
Misiunea comisarilor lui Dragnea 2.0

Noul Guvern Tudose si-a luat o misiune aproape sinucigasa din momentul in care a fost votat si investit in functie. Sa gaseasca banii necesari pentru ca majorarile cuprinse in legea salarizarii unice proaspat promulgata sa poate fi puse in practica din momentele asumate.

Redesenarea programului de guvernare intr-un mod insemnat in partea sa de fiscalitate si taxare a si iscat, de altfel, celebra replica a lui Klaus Iohannis la depunerea juramantului de la Cotroceni a membrilor Guvernului Mihai Tudose: "Ati adus tara in criza. Terminati cu topaiala fiscal-bugetara!"

Unii i-au aplaudat discursul ca pe o binemeritata punere la punct a coalitiei PSD-ALDE pentru vina de a fi dat cu guvernarea de gard si, dupa votarea celei de-a doua garnituri Dragnea la Palatul Victoria, pentru proasta inspiratie in alegerea numelor din Executiv.

Dupa CV-urile fiecaruia si performantele demonstrate pana acum, noua garnitura de ministri in Guvernul Tudose pare o ceata de comisari gata sa execute la virgula un program fantasmagoric din Kiseleff, care, in plus, se si updateaza o data la 6 luni, in functie de evolutia politica, pe de o parte, si de cea economica, pe de alta parte.

Pentru altii, discursul lui Klaus Iohannis a fost o inofensiva admonestare tovaraseasca, din care nu se va alege nimic in viitor. In sfarsit, altii au vazut doar ipocrizie si false temeri economico-fiscale, cand in realitate presedintele ar fi trebuit sa fie primul care sa indemne si sa conduca spre o viata mai buna cat mai multor romani, nu doar a catorva, oricum, tot mai putini.

Dincolo de orice subiectivism, Klaus Iohannis a prins Guvernul Tudose in Palatul Cotroceni, cu Dragnea si Tariceanu martori vinovati de cealalta parte, si i-a pus la colt in fata intregii tari ca responsabili unici ai bulversarii vietii politice si economice prin care a trecut Romania in ultimele saptamani.

Dar oricate puncte va fi castigat Iohannis pentru ca i-a prins in corzi pe pesedisti, tot atata libertate si-au luat liderii coalitiei de guvernare pentru a anunta schimbarile din programul de guvernare, in special noile taxari ale afacerilor si ale celor cu venituri foarte mari - din solidaritate.

Si este de presupus ca plusul de imagine recastigat de presedinte in randul simpatizantilor sai este pe masura jubilatiei electoratului pesedist, cand a auzit de noul plan de taxe si impozitare al afacerilor si celor cu bani mai multi.

Toti cei carora li s-au promis majorari prin noua lege a salarizarii unice trebuie sa fi inteles ca banii pentru acele cresteri nu au de unde sa pice, daca nu sunt colectati de acolo de unde ei exista, dar nu sunt taxati, impozitati si apoi colectati, asa cum se intampla in majoritatea statelor cu un nivel de trai mai ridicat decat Romania si unde afacerile nu sunt neaparat mai profitabile si rentabile decat aici.

Marea necunoscuta pentru PSD in aceasta schema logica si normala a dezvoltarii este, din pacate pentru ei si pentru noi, ca nu stie cum si ce sa faca in acest sens. Ba mai rau, dau senzatia unui amatorism comic si tragic.

In loc sa fie explicate si puse in dezbatere publica, noile masuri economico-fiscale din programul rectificat de guvernare nu sunt nici ilustrate cu cifre si studii al unui posibil impact asupra economiei.

In schimb, sunt expuse in detaliu peste tot doar spaimele si apocalipsele celor care vad doar dezastru la capatul mandatului lui Tudose.

De cealalta parte, totusi, daca PSD nu isi armonizeaza cat mai rapid masurile economico-fiscale pe care are de gand sa le ia ca sa faca rost de bani la buget pentru majorarile salariilor de la buget, va avea o problema mai mare decat toate crizele prin care ar putea sa il treaca Dragnea in viitor.

Din potentialul pe care ni l-au prezentat ministrii care continua si in noul Executiv nu ramane loc de prea mari sperante. Slabirea fortei politice a PSD se traduce si prin temerea si retinerea cu care balbaie guvernarea. In ritmul asta, social-democratii isi maresc sansele sa piarda puterea inainte de alegerile din 2019.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#masuri fiscale impozite taxe PSD , #impozit venit