Ministerul Finantelor va verifica modul in care ONG-urile cheltuiesc banii primiti

Vineri, 24 August 2018, ora 11:10
5057 citiri
Ministerul Finantelor va verifica modul in care ONG-urile cheltuiesc banii primiti
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor va incepe sa controleze modul in care ONG-urile cheltuiesc banii primiti din donatii, sponsorizari, cei din urma redirectionarii din impozitul de venit datorat de persoane fizice, dar si banii primiti de la bugetul statului.

Ministerul Finantelor a redactat deja proiectul care sa permita declansarea controalelor, considerand ca introducerea acestora va reduce riscul fraudarii bugetului de stat pentru viitor.

De asemenea, scrie Profit.ro, controale vor fi facute inclusiv pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a actului normativ.

Acestea au loc in contextul in care Curtea de Conturi a constatat, in urma unui control, ca la nivelul Finantelor si al Fiscului nu exista astfel de verificari, deci nici certitudinea ca banii sunt cheltuiti in scopurile declarate de organizatii.

Vor fi controlate:

- modul in care sunt folositi banii primiti prin sponsorizare/mecenat;

- modul in care este respectata utilizarea fondurilor din sumele redirectionate din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice;

- modul in care sunt folositi banii publici de la bugetul general consolidat pentru finantarea asociatiilor si fundatiilor non-profit.

Controlul efectuat de Curtea de Conturi

Intr-un control efectuat la Ministerul Finantelor incheiat in 2016, Curtea de Conturi a constatat ca la nivelul ministerului si al institutiilor subordonate nu se cunosc beneficiarii actiunilor de sponsorizare/mecenat.

De asemenea, legislatia permite sponsorizarea/mecenatul cu deducerea din suma cuvenita bugetului de stat, insa nu ii obliga pe contribuabili sa instiinteze institutiile statului privind beneficiarii acestora.

In plus, la minister nu exista nicio structura abilitata de lege care sa efectueze verificarea modului in care sunt cheltuite fondurile primite de beneficiari.

ONG-urile au primit, din impozitul pe profit redirectionat in 2015, suma de 696,4 milioane de lei insa nu exista certitudine privind legalitatea cheltuirii acesteia conform scopului declarat, potrivit Curtii de Conturi.

In urma controlului, Curtea de Conturi a decis ca ministerul sa realizeze o analiza "in vederea atribuirii monitorizarii si controlului sumelor alocate de contribuabili din impozitul pe profit si venit unei structuri subordonate, initiind in acest sens modificarile legislative care se impun, astfel incat sa fie inlaturata posibilitatea cheltuirii fondurilor primite de beneficiari din impozitul pe profit, respectiv pe venit, in alte scopuri decat cele pentru care s-au infiintat", potrivit sursei citate.

Amintim ca senatorul Serban Nicolae si deputatul Liviu Plesoianu, ambii de la PSD, au initiat o propunere legislativa care introduce o serie de conditii suplimentare in activitatea organizatiilor neguvernamentale si despre care Opozitia sustine ca are drept scop reducerea la tacere a societatii civile.

Iata cateva dintre reactiile starnite:

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#ONG verificari cheltuit banii, #controale ONG bani primiti , #fiscal
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5