Lucruri inedite despre impozitul pe venit si cel pe profit

Vineri, 15 August 2014, ora 16:03
5790 citiri
Lucruri inedite despre impozitul pe venit si cel pe profit

Impozitul pe venit si cel pe profit nu sunt lucruri chiar atat de simple cum par la prima vedere. Dimpotriva, in unele tari, ele pot pune contribuabilii in siituatii inedite si chiar bizare, demne sa figureze ca recorduri globale.

De exemplu, legislatia Romei antice era foarte aspra cu evazionistii fiscali, carora li se confiscau bunurile sustrase de la impunere, iar dupa confiscare, cei vinovati erau obligati sa mai plateasca si un impozit la fisc, egal cu un sfert din valoarea bunurilor confiscate.

Ciudatenii sunt multe, iar portalul Radioc citeza cateva din cele mai neasteptate.

* In Egiptul de astazi, dansatoarele din buric sunt atestate profesional si obligate sa plateasca un impozit pentru prestatia lor. La nivel national, impozitul dansatoarelor se ridica la 265 milioane dolari, constituind astfel a cincea sursa de venituri la trezoreria statului, dupa Canalul de Suez, turism, petrol si bmbac.

* Fotbalistii germani care pierd meciurile ar plati impozite grele daca ar ramane sa joace in tara lor. De aceea, unii pleaca adesea in Belgia sau California, zone mult mai permisive. Asa au procedat personalitati de marca, precum Boris Becker, Steffi Graf si Michael Schumacher.

* Bogatasul german Friedrich Karl Flick, care a vandut proprietatea mostenita de la tatal sau, pentru a se muta in Austria, a fost taxat de statul german cu 100 milioane marci anual incepand cu anul 1994.

* In trecut, regii Marii Britanii nu plateau impozite. Abia din anul 1992, Regina Elisabeta a II-la plateste la stat un impozit pe veniturile sale.

* Printre inculpatii italieni pentru probleme de evaziune fiscala, figureaza fostul prim ministru Silviu Berlusconi, si presedintele Grupului de automobile Fiat, Tesar Romiti.

* In anul 1996, cunoscutul tenor Italian Luciano Pavaotti a fost condamnat sa plateasca 33 mii de dolari, reprezentand contravaloarea evaziunii fisale.

* Designerul de moda Kaarl Lagerfeld, cetatean german, cu resedinta in statul Monaco, a fost obligat sa plateasca 3,1 milioane dolari aferenti impozitului pe venit in Franta. De fapt, Lagerfeld nu realizeaza venituri in Franta, dar poseda aici mai multe conturi bancare, detine un apartament inchiriat la Paris si o proprietatea in provincia Bretagne, pentru care autoritatile franceze i-au aplicat respectivul impozit pe venit.

* La mijlocul anilor '70, autoritatile italiene au interzis accesul in Italia cunoscutei artiste Sophia Loren. Intrucat artista a nesocotit interdictia, a fost arestata imediat ce a aparut pe pamant italian si intemnitata laolalta cu prostituatele, pana a platit taxele ce-i reveneau.

* Celebrul bandit si criminal in serie Al Capone n-a fost condamnat pentru crimele savarsite de el cu banda sa - in total 915 victime - ci pentru evaziune fiscala.

* Cunoscutul grup muzical suedez ABBA din anii '70-80, care avea incasari substantiale sin concerte si albume vanzute, n-a fost niciodata tentat sa feteze organele fiscale. Asa se face ca, la un moment dat, trezoreria suedeza incasa de pe urma actvitatii artistice a gupului ABBA mai mult decat de pe urma companiei de automobile Volvo.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#inedit impozit profit venit, #impozit venit curiozitati , #impozit profit