Salariatii din Romania, impovarati de contributiile sociale - KPMG

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 21:45
1551 citiri
Salariatii din Romania, impovarati de contributiile sociale - KPMG
Foto: ArhivaFoto.ro

Contributiile sociale pentru salariatii de top din Romania sunt, atat pentru angajatori, cat si si pentru angajati, printre cele mai mari din lume si cele mai mari din Europa Centrala si de Est, potrivit specialistilor firmei de consultanta KPMG.

Desi in Romania nu a intervenit nicio schimbare privind cota de impozit pe venit in 2010, aceasta ramanand destul de competitiva, contributiile sociale ridicate pot actiona ca un factor descurajator pentru ocuparea fortei de munca, a declarat Madalina Racovitan, director in cadrul departamentului Tax si coordonatoare a International Executive Services din KPMG Romania.

"As recomanda ca Guvernul sa diminueze acest efect fie prin reducerea cotelor contributiilor sociale fie prin reintroducerea unui plafon al bazei impozabile pentru toate tipurile de contributii de asigurari sociale (inclusiv pensii, asigurari medicale si somaj). O astfel de decizie ar stimula ocuparea fortei de munca in special in sectorul privat, lucru necesar pentru a ajuta firmele sa depaseasca perioada de recesiune", a spus Racovitan, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit studiului KPMG privind impozitul pe veniturile persoanelor fizice si contributiile sociale, declinul global inregistrat de cotele maxime de impozit pe venit din ultimii sapte ani s-a oprit, inregistrandu-se o crestere cu 0,3 procente, in acest an.

La nivel global, cele mai mari impozite pe venit sunt platite, in continuare, de cetatenii din Uniunea Europeana. De asemenea, tendinta guvernelor est-europene de a mentine acest impozit la un nivel scazut a stagnat. De exemplu, in Letonia cota unica de impozitare a crescut de la 23% la 26%, iar Estonia a renuntat la reducerea sa la 18 la suta.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#contributii sociale, #impozit venit, #KPMG impozite venit , #contributii