Angajatii din IT vor primi ajutor de stat ca sa nu le scada salariile dupa revolutia fiscala a PSD

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 22:08
13036 citiri
Angajatii din IT vor primi ajutor de stat ca sa nu le scada salariile dupa revolutia fiscala a PSD
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile lucreaza la o ordonanta de urgenta privind un ajutor de stat care sa acopere costurile angajatilor din IT ce vor reiesi in urma transferului contributiilor de la angajator la angajat, aceasta urmand a fi discutata in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, sustine ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa.

"Se lucreaza la ordonanta de urgenta, astfel incat sa se dea o schema de ajutor de stat care sa acopere integral costurile angajatorilor care functioneaza in domeniul IT. Aceasta se va adresa companiilor care au angajati IT-isti si care ar trebui sa plateasca niste costuri suplimentare de 8,5%.

Am luat noi o marja ca sa fim siguri ca acoperim integral toate costurile companiilor, ca sa nu fie niciun cost suplimentar datorita transferului contributiilor. O sa explicam si mecanismul, astfel incat fiecare dintre angajatori sa faca solicitarea si sa primeasca diferenta de bani pe care altfel ar fi trebuit sa o suporte din bugetul propriu. Nu cred ca vom reusi sa intram cu ea in sedinta de Guvern de maine, dar in urmatoarea, cu certitudine", a declarat Misa, la Palatul Parlamentului.

In ceea ce priveste incasarile la bugetul statului, el a precizat ca acestea au depasit veniturile prognozate in Legea bugetului.

"In momentul fata, deja am depasit veniturile prognozate in Legea bugetului. Incasarile ANAF sunt peste 100% in 2017. Speram sa mai aducem chiar cateva sute de milioane incasari suplimentare si de la mari contribuabili si de la celelalte categorii si, totodata, din zona de evaziune, antifrauda, vama. La nivelul vamii, avem o crestere pe anumite segmente si de 20%. Incep sa se vada rezultatele si speram ca la anul fie si mai consistente", a precizat ministrul Finantelor.

Potrivit unor modificari ale Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale trec de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Nivelul contributiilor platite pentru salariul brut urmeaza sa scada cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, insa, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat.

Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Angajatii firmelor din IT beneficiau de scutiri de la plata impozitului pe veniturile salariale.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#contributii angajat angajator , #contributii