Impozitul pe gospodarie sau ce-i trebuie chelului

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 21:42
14921 citiri
Impozitul pe gospodarie sau ce-i trebuie chelului

Cand imi aduc aminte de autostrazile transcarpatice promise de Guvernul Nastase, plus coridoarele paneuropene planuite de Guvernul Ponta cu ministrul sau Sova, de autostrada suspendata nascocita de domnul Oprescu, de privatizarea in masa de la inceputul anilor '90, de regionalizarea tarii (un kix marca USL cu sef de program Dragnea), de milionul de locuri de munca al aceluiasi USL, de metroul Gara de Nord-Otopeni, de calea ferata Ramnicu Valcea-Valcele si de multe altele, incep sa ma indoiesc si in ce priveste succesul impozitului pe venitul din gospodarie (IVG), recent nascocit de actualul Executiv.

Nu contest ca sistemul n-ar functiona in "Statele Unite, Franta, Belgia si in alte tari", asa cum sustine doamna ministru Olguta Vasilescu, dar n-as compara nici pe departe entuziasmul nostru in a face ceva nou cu entuziasmul celor care au si facut autostrazi, cai ferate, metrouri si toate celelalte. Nu tot ce merge acolo ca pe roate va merge tot ca pe roate si la noi.

Este o mare diferenta intre ceea ce exista si functioneaza ireprosabil undeva si ceea ce la noi nu exista inca, dar vrem sa facem cu fortele noastre, cu banii nostri, cu oamenii nostri si, mai ales, cu ministrii nostri.

Asa cum este prezentat acum, IVG da impresia de improvizatie, un fel de smecherie facuta "pe genunchi", ceva care sa apere cu idei noi si vorbe frumoase sustenabilitatea contestata a programului Dragnea.

Rezulta asa ceva chiar din materialul stufos, publicat recent si care justifica IVG cu urmatoarea concluzie finala: "Statul va obtine venituri consistente din eliminarea economiei negre. Cu acesti bani vor putea fi sustinute in continuare cresterile de salarii, reducerile de taxe si crearea de locuri de munca".

Fata de respectivul material stufos, concluzia mi se pare un fel de hodoronc-troc.

Ar fi fost excelent daca doamna ministru ne-ar fi prezentat si un calcul cu cifre, ca sa vedem exact cat vom castiga din eliminarea economiei negre si cum vom folosi aceste sume: atatia lei la cresterile de salarii, atatia la reducerile de taxe si atatia pentru crearea de locuri de munca (si cum le cream).

Cu aritmetica, tragi o concluzie ca la carte. Fara aritmetica, simplele afirmatii ale doamnei Olguta Vasilescu nu valoreaza mai mult decat simpla afirmatie a domnului Nae Catavencu, facuta in sustinerea societatii sale "Aurora Economica Romana": "Romania sa fie bine si tot romanul sa prospere".

Cum sa fie bine, cand statul angajeaza 35.000 de consultanti fiscali, platiti cu pana la 10.000 lei? Cum sa prospere romanul, cand consultantii au nevoie de 35.000 de sedii? Plus un set de mobilier in fiecare sediu, in total 35.000 de seturi, plus aparatura de calcul si Internet, 35.000 de bucati, plus multe si multe altele.

Tot doamna Olguta ne explica si cu ce se vor prezenta vreo 8 milioane de contribuabili la cei 35.000 de consultanti, instalati in respectivele sedii: "Pentru a beneficia de deduceri, gospodaria va trebui sa prezinte dovada cheltuielilor (bonuri fiscale, chitante, dovezi privind tranzactii bancare, facturi etc.) ".

Ce spui, soro? Asta inseamna sa-mi fac acasa o arhiva, din care sa-i tot predau consultantului periodic bonuri fiscale, chitante, facturi si toate celelalte. Dar cum sa-i le predau? Le fac pachet? Le indosariez? Le asez in pliculete?

In opinia mea, trebuie sa fii pampalau de tot ca sa i le incredintezi consultantului fiscal "la gramada". Orice om precaut isi va pastra cate o copie xerox dupa fiecare hartiuta, plus una dupa borderou, ca sa se apere in caz de conflict. Dintr-un foc doamna Olguta a simplificat birocratia!

Raman la convingerea ca nici in mintea doamnei ministru nu e clar modul cum vom ajunge sa platim IVG, cel calculat de consultantii nostri, pentru ca statul sa aiba de unde sustine cresteri de salarii, reduceri de taxe si locuri de munca, berechet.

Citeste mai multe despre impozitul pe venit global:

Hai, sa fim seriosi! Deocamdata, nu exista lege, nu exista nimic aprobat. Exista un draft din care putem sa aflam cam ce cheltuieli se vor deduce si cat ramane impozabil.

In opinia mea, IVG este un fel de pielea ursului din padure, ceva mult prea complicat intr-o tara unde lipsesc medicamente, unde scolile au toaleta in curte, unde mai avem oameni de alfabetizat, cardurile de sanatate se blocheaza aproape in fiecare saptamana si chiar in Parlament votul electronic zace stricat, iar parlamentarii voteaza ridicand mana.

In acest timp, doamna ministru incearca sa ne demonstreze ca stie sa faca din spanac bici, facandu-l sa si pocneasca.

Afla si opinia unui fost sef ANAF: Impozitul pe gospodarie, o prostie in stare pura. Fumigena propagandistica sau ideea unui politruc desprins de realitate

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Lia Olguta Vasilescu impozitul pe gospodarie, #consultanti fiscali impozit global , #impozit venit