Impozitul pe gospodarie practic elimina cota unica, aduce inechitate si gaura la buget - Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 16:27
10970 citiri
Impozitul pe gospodarie practic elimina cota unica, aduce inechitate si gaura la buget - Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Introducerea impozitului pe venitul global va determina o scadere drastica a veniturilor bugetare, iar din textul documentului rezulta o inechitate fiscala intre rezidentii unei gospodarii, sustine Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

"Conceptul de 'gospodarie', ca pilon de baza al noului sistem, nu este reglementat de legislatia romaneasca, iar definitia fiscala creste din start complexitatea acestui nou sistem fiscal.

Din analiza altor sisteme fiscale (cum este cel american), impunerea se realizeaza in mod individual si numai optional (daca este in beneficiul contribuabilului) la nivel de familie formata din sot, sotie si copii.

Totodata, din textul documentului pot fi observate si alte aspecte, unele generatoare de inechitate fiscala (ex. tratamentul fiscal diferit intre rezidenti), alte neconcordante (ex. persoana responsabila cu indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a impozitului pe venitul global -IVG- de catre gospodarie; termenul de plata a IVG etc.) ", se arata intr-un comunicat remis presei luni de CDR.

Potrivit acestuia, introducerea impozitului pe venitul global, prin eliminarea sistemului de retinere la sursa si plata lunara a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobanzi etc.), precum si a celui de plati anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activitati independente, chirii etc.), va determina o scadere drastica a incasarii veniturilor bugetare in anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va insemna cel putin 4% pierdere a veniturilor din PIB.

"Suplimentar, schimbarea regulilor jocului intr-un interval atat de scurt de timp (mai putin de un an) va constitui o povara administrativa insurmontabila pentru ANAF, prin cresterea numarului de persoane supuse impunerii si lipsa unui mecanism clar de colectare.

Totodata, trebuie mentionat nivelul ridicat al cheltuielilor pe care Guvernul trebuie sa-l suporte cu adaptarea sistemului informatic al ANAF care, in prezent, se confrunta cu un deficit al arhitecturii hardware, iar cresterea 'artificiala' a numarului persoanelor supuse impunerii il poate colapsa", mentioneaza sursa citata.

In acelasi timp, spune CDR, adaptarea aplicatiilor software la un nou sistem va conduce la cheltuieli suplimentare, avand in vedere modificarea sistemelor actuale, definite pe baza cotei unice, in linie cu proiectele finantate de Banca Mondiala in acest sens.

Citeste alte articole pe acelasi subiect

Practic, dispare cota unica

"Acestor cheltuieli li se adauga cele cu cresterea gradului de pregatire profesionala a organelor fiscale si a nivelului de educare a contribuabililor, in vederea conformarii cu noile reguli de impunere. Sistemul de deduceri ce se doreste a fi introdus nu va putea conduce la fiscalizarea pe scara larga a economiei gri, pentru ca aceasta ar presupune o multitudine de masuri conjugate intre ele pentru a spori conformarea voluntara a contribuabililor.

De asemenea, trebuie avuta in vedere propunerea referitoare la consultantii fiscali. In prezent, in Registrul Camerei Consultantilor Fiscali sunt inregistrati 5.502 consultanti, dintre care 4.135 activi, o mare parte dintre acestia fiind deja angajati si, deci, indisponibili pentru a desfasura sarcinile mentionate in document.

Desi documentul nu contine mentiuni in acest sens, nu trebuie omisa problematica remuneratiei consultantilor, care se adauga cheltuielilor generate de implementarea acestui nou sistem fiscal", se mai spune in document.

Comunicatul precizeaza ca, prin comparatie cu alte sisteme fiscale consacrate, aceste noi elemente pot constitui pasi premergatori introducerii unui sistem fiscal bazat in fapt pe cote de impunere progresive, pe care CDR nu-l sustine.

"In urma unei analize privind sistemul de impunere al tarilor membre ale Uniunii Europene, state invecinate Romaniei, precum Ungaria, Bulgaria, Estonia, Lituania sau Letonia, se bucura in continuare de beneficiile cotei unice, cu sustenabilitate la nivelul incasarilor bugetare.

In acelasi timp, tari precum Polonia si Slovacia, care au adoptat cote de impunere progresive, se confrunta cu un regres al cresterii economice in ultimii ani. (...) CDR ramane, in continuare, sustinatoarea cotei unice de impunere, care si-a dovedit avantajele in cei 12 ani de existenta, prin cresterea incasarilor bugetare, a PIB-ului si a investitiilor straine.

Sistemul actual de impunere a condus la fiscalizarea unei parti insemnate a economiei, care, in prealabil, se pastra in zona 'economiei negre' sau 'gri'. Totodata, cota unica de impozitare a usurat povara administrarii fiscale, atat pentru contribuabili, cat si pentru autoritati, a crescut nivelul de trai al populatiei active si, indirect, prin fondurile mai mari stranse la bugetul general consolidat, si pe cel al pensionarilor", informeaza CDR.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#impozit gospodarie cota unica, #impozit gospodarie venituri buget scadere , #impozit venit