IMM-urile se tem de noi modificari fiscale: Doar o treime au renegociat salariile. Este un haos generalizat!

Marti, 06 Februarie 2018, ora 15:56
3369 citiri
IMM-urile se tem de noi modificari fiscale: Doar o treime au renegociat salariile. Este un haos generalizat!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Doua treimi dintre intreprinzatorii mici si mijlocii din Romania nu au renegociat salariile angajatilor inainte de 1 ianuarie 2018, cand contributiile sociale au trecut in sarcina angajatului, de teama ca legislatia se va modifica din nou, a declarat, marti, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.

"Va reamintesc o serie de date din ultimul test IMM de la finele anului trecut: 87,7% dintre intreprinderi s-au opus acestei masuri (de transferare a contributiilor sociale - n.red.). Doar unul din trei intreprizatori a initiat si a dus la capat acele negocieri colective. Doi din trei intreprinzatori nu au facut-o", a precizat Florin Jianu marti, intr-o conferinta de presa.

Presedintele CNIPMMR sustine ca intreprinzatorii mici si mijlocii nu au initiat negocierile colective, deoarece se tem ca, in curand, legislatia se va modifica din nou.

"In larga lor majoritate au spus: domnule, noi nu suntem siguri in legatura cu modul in care va iesi legea din Parlament. Uitati-va ca presedintele PSD a dat deja declaratii cu privire la faptul ca legea s-ar putea modifica. Intreprinzatorii nu au siguranta faptului ca, daca a plecat o ordonanta de urgenta intr-o forma din Guvern, va si iesi la fel din Parlament.

In consecinta, doua treimi dintre intrerpinzatori au ales sa astepte ca sa vada cum va iesi legea din Parlament. Alternativ au preferat sa le dea salariatilor prime, bonusuri sau chiar parti din profitul societatii", a spus Florin Jianu.

Potrivit presedintelui CNIPMMR, unii dintre intreprinzatori nici nu aveau suficienti angajati pentru a initia o negociere colectiva a salariilor. Mai exact, spune Jianu, intreprinderile mici si mijlocii din tara noastra au, in medie, cate 2,5 angajati. In consecinta, le-ar fi fost imposibil sa infiinteze sindicatele necesare pentru initierea unor negocieri colective de salarii.

"Trebuie sa vedem cum se va termina acest lucru. Sunt multe voci care spun ca salariile scad. Noi am avertizat asupra acestui lucru. Am avertizat ca trebuie sa discutam minim 6 luni de zile pe aceasta tema. Nu spunem sa discutam 6 ani, ca in SUA, dar macar 6 luni - tocmai pentru ca masura sa fie inteleasa, asimilata si pusa in practica.

Trebuie sa o puna in practica si oamenii care au un chiosc la tara sau o fabricuta. Ce sa mai inteleaga ei din lege, cand se vorbeste pe atatea voci despre acest subiect?", s-a intrebat Jianu.

Reamintim ca, incepand cu 1 ianuarie, plata contributiilor la sanatate (CASS) si la pensii (CAS) a fost transferata exclusiv in sarcina angajatilor.

Desi initial Guvernul daduse asigurari ca niciun salariu nu va scadea in urma acestei modificari, incepand din ianuarie, multe categorii de angajati au constatat ca suma de pe fluturasul de salariu a scazut simtitor fata de decembrie.

Graba cu care s-a realizat transferul de contributii a dus la crearea unui "haos generalizat", mai sustine Florin Jianu.

"Mediul public nu stie exact cum stau cu salariile, o sa vedeti ca iar se dau hotarari de guvern si ordonante de urgenta de schimbare, iar mediul privat nu stie cum se aplica in acest moment legea. Daca nu tinem seama de premierile si bonusurile pe care le dau angajatorii, scriptic, la ora actuala aproape doua milioane de angajati au salariile mai mici. Aratati-mi macar un intreprinzator care se bucura de aceasta masura. Nu vad nici macar unul caruia sa ii fi facut bine aceasta masura", a reclamat Florin Jianu.

Datele pe care le-a facut publice Florin Jianu prezinta doar situatia inregistrata in randul IMM-urilor. In ce priveste situatia la nivelul tuturor firmelor private din Romania, singura informatie pana acum a fost furnizata de Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Aceasta a declarat, in weekend, ca dupa transferul contributiilor de la angajator la angajat, doar 48% din contractele din mediul privat au fost modificate in Revisal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Florin Jianu CNPIMM transfer contributii, #majorari salariale transfer contributii Florin Jianu, #IMM transfer contributii , #contributii
Comentarii