Guvernul vrea sa modifice Codul Fiscal - Dragnea reactioneaza dur: Nu inteleg de ce au fost investiti

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 11:36 4702 citiri
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca Guvernul Ciolos nu are legitimitate sa schimbe Codul Fiscal, el facand referire la un proiect de modificare care prevede inclusiv cresterea contributiilor de asigurari sociale si asigurari de sanatate ale angajatilor.

"Guvernul nu intelege ca a fost investit, in principal, pentru a administra treburile tarii, nu pentru a proceda la schimbari din temelii si schimbari care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbatute. Probabil dintr-o dorinta de fuga pentru imagine. Ma refer la ultima initiativa pe care am vazut-o despre intentia de a modifica Codul Fiscal. Nu are legitimitate acest guvern sa faca acest lucru si sper sa inteleaga ministrii. Speranta mare am, de fapt, la domnul Dacian Ciolos", a spus Dragnea, la inceputul sedintei Biroului Permanent National al PSD.

Contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal obtinut de Profit.ro.

In schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. Masura va afecta persoanele cu activitati independente care, in prezent, datoreaza 10,5% CAS si 5,5% CASS. Povara taxarii se va dubla in cazul lor.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contributiile sunt aproape integral mutate in sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activitati independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si profesiile libere.

Pentru a atenua impactul majorarii contributiilor asupra salariatilor, proiectul prevede masuri care vizeaza salariul mediu brut. Totusi, atat timp cat contributiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, exista riscul ca impactul sa fie resimtit asupra salariilor negociate la valoarea bruta.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News