Guvernul nu a convins mediul de afaceri: Degeaba reducem CAS azi daca marim alte taxe maine

Joi, 17 Iulie 2014, ora 17:21
4362 citiri
Guvernul nu a convins mediul de afaceri: Degeaba reducem CAS azi daca marim alte taxe maine
Foto: Digi 24

Mediul de afaceri este de acord cu reducerea CAS, insa Guvernul trebuie sa arate modalitatea prin care va compensa gaura de la buget ce va fi provocata de aceasta masura.

"In principiu, oamenii de afaceri sunt de acord cu reducerea CAS, insa ne ingrijoreaza ce se va intampla daca vom ramane cu un deficit bugetar relativ mare, deoarece tot prin taxe va fi acoperit. Degeaba micsoram taxele azi daca ele trebuie marite in viitor", a explicat Steven van Groningen, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, dupa consultarile pe care reprezentantii oamenilor de afaceri le-au avut cu presedintele Traian Basescu.

Acesta a explicat ca a discutat masura cu premierul Victor Ponta, in cadrul intalnirlor lunare, insa seful Guvernului nu a dat asigurari ca taxele vor ramane neschimbate dupa reducerea CAS.

"Ar fi un confort mai mare daca am sti din ce surse va fi acoperit deficitul bugetar", a subliniat Steven van Groningen.

Seful Consiliului Investitorilor Straini sustine ca banii ar putea proveni dintr-o colectare mai buna a taxelor.

Presedintele Traian Basescu a spus, miercuri, ca daca ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS, precizand insa ca este nevoie de argumente de sustenabilitate pentru aceasta masura.

Basescu: Daca as fi prim-ministru, as adopta reducerea CAS acum

"Daca as fi prim-ministru, as adopta reducerea CAS acum. Daca vointa politica se materializeaza si in alte actiuni de genul reducerea aparatului bugetar, reducerea cheltuielilor curente... Dar sa-si asume reducerea asta", a afirmat seful statului, intr-o emisiune la Evenimentul Zilei.

Seful statului a adaugat ca Victor Ponta nu i-a dat niciun motiv sa promulge legea de reducere a CAS.

De unde ia Ponta banii

Premierul Victor Ponta a explicat, miercuri, la debutul sedintei de guvern, ca exista conditii favorabile pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, aceasta masura fiind una sustenabila.

"Avem anual incasare de 2,6 miliarde de lei din acciza suplimentara la carburanti, (...), 1,5 miliarde de lei din taxa pe constructii speciale si, fata de anul trecut, la venituri curente avem 3 miliarde de lei in plus. Daca e vorba de contabilitate, acoperim (gaura din buget provocata de aceasta masura - n.red.).

Avem 41 miliarde de lei - ca noi vorbim de 5 miliarde de lei impact negativ al reducerii CAS - de recuperat de la firmele in insolventa. La unele le platim si salariile. De asemenea, avem o crestere economica de 4%", a mentionat Ponta, care a indicat si reorganizarea ANAF printre metodele care vor contribui la acoperirarea golului lasat de reducerea CAS in buget.

Consiliul fiscal demonteaza cifrele lui Ponta

Consiliul fiscal a dat aviz negativ reducerii CAS, motivand ca Guvernul nu are masuri de compensare a impactului financiar.

Reducerea CAS: Branza buna in burduf de caine - Realitati care nu pot fi ignorate

"Plusul de venituri aferent impozitului pe constructii speciale a fost deja consumat la nivelul anului curent prin amanarea cu trei luni a implementarii accizei suplimentare la carburanti, precum si prin decizia de restituire a unei parti din aceasta catre marii transportatori", a aratat Consiliul fiscal, care a criticat Guvernul si pentru faptul ca s-a bazat pe estimari in ceea ce priveste colectarea taxelor, si nu pe date concrete.

Pe de alta parte, tinta pentru deficitul bugetar pentru anul 2015 a fost stabilita la 1,4% din PIB, insa Consiliul fiscal avertizeaza ca "exista riscuri ridicate de inregistrare a unui derapaj major", care ar conduce ca nivelul deficitului bugetar sa ajunga periculos de aproape de pragul de declansare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB).

Discutii intre Basescu, Ponta si Petrescu

Presedintele Traian Basescu a avut consultari, luni dupa-amiaza, cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu. Dupa ce a fost acuzat de badaranie de premier, Basescu a decis sa faca publice inregistrarile discutiilor.

Basescu a publicat inregistrarile de la consultarile cu Ponta-Petrescu: Ati terminat la Harvard? Ma asteptam la argumente gen Roubini (Video)

In inregistrare, Traian Basescu le cere premierului Ponta si ministrului de Finante "cifrele" care arata ca scaderea CAS este sustenabila.

"Doamna ministru, unde ati terminat, la Oxford, Harvard? Roubini a terminat la Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui", a spus presedintele Basescu, adresandu-i-se Ioanei Petrescu. De asemenea, seful statului i-a acuzat pe premier si ministrul de Finante ca au venit la Cotroceni cu "lozinci", nu cu cifre.

In replica, premierul a opinat ca ii pare rau ca a mers la aceste consultari. De asemenea, el regreta ca ministrul Finantelor a trebuit sa treaca prin aceasta experienta.

Ponta, despre intalnirea cu Basescu: Cand te bagi in cocina, te mananca porcii

"Am gresit ca m-am dus la intalnirea de la Cotroceni. Cand te bagi in cocina, te mananca porcii", a sustinut premierul Victor Ponta, miercuri, la debutul sedintei de guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#oameni afaceri reducere CAS, #reducere CAS efecte , #contributii