Guvernul da inapoi? Romanii "fantome" fara venituri ar putea scapa de plata CASS

Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 14:36
7795 citiri
Guvernul da inapoi? Romanii "fantome" fara venituri ar putea scapa de plata CASS
Foto: Realitatea Tv

Guvernul ar putea sa modifice Codul Fiscal pentru ca romanii fara venituri sa nu mai fie obligati sa achite contributii la sanatate.

Astfel, vor putea face acest lucru doar daca doresc.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, care a mentionat ca in prezent se face o analiza pe aceasta tema.

"Vrem sa eliminam caracterul de obligativitate cat mai repede. (...) Raman la aceasta idee: cei fara venituri pot sa intre in sistem platind contributia aferenta ultimelor sase luni. E bine ca plata CASS sa se faca voluntar, nu obligatoriu, pentru ca e un element de coeziune, de responsabilitate fiscala si sociala. Deci, vrem sa eliminam caracterul imperativ, pentru ca exista situatii care nu se justifica", a explicat Dan Suciu, intr-o conferinta de presa organizata dupa sedinta de guvern.

"Guvernul intentioneaza mai multe modificari la Codul Fiscal. Este un semn de intrebare daca obligarea la plata a contributiei a oamenilor fara venit respecta principiul justei imparteli a poverii fiscale. Iar costurile pentru colectarea acestora par a fi mai mari decat veniturile pe care le-ar obtine statul. Nu vom vana oamenii prin tara. Vom incerca, in perioada urmatoare sa clarificam acest caracter de obligativitate a acestei contributii, dar acest guvern o sa vrea in continuare cresterea bazei de impozitare", a punctat Dan Suciu.

Noul Cod Fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, prevede la art.180 ca toate persoanele fara venituri vor fi obligate sa achite contributii la sanatate. Calculele arata ca ar fi vorba de 57 de lei pe luna.

Gabriel Biris si fantomele din sistem

Gabriel Biris, numit de curand in pozitia de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, a punctat recent ca noul Cod Fiscal prevede ca "fantomele" din Romania, adica cei care nu realizeaza venituri, vor fi taxate incepand din acest an.

"Cum poti sa zici am trait fara nici un venit timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat?

Si atunci pentru persoanele care timp de sase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru asigurarea de sanatate", a mentionat oficialul MFP intr-un interviu acordat Republica.ro.

Gabriel Biris a calculat si cati romani se afla in aceasta situatie: trei milioane de persoane.

Fantomele din Guvernul Ciolos

Romania fantomelor si adevarul pe care il detestam

Va pleca Biris de la Finante?

In acest context, Dan Suciu a precizat, in conferinta de miercuri, ca premierul Dacian Ciolos nu i-a cerut demisia lui Gabriel Biris dupa aceste declaratii.

Purtatorul de cuvant al Executivului a aratat ca secretarul de stat este "unul dintre reputatii specialisti in legislatie fiscala", iar afirmatia sa pe acest subiect are o problema de forma si una de fond.

"Problema de forma (...) a sesizat-o si domnia sa, si-a cerut scuze pentru cei care au considerat ca se simt jigniti de o anumita formulare. Dar tocmai aceasta formulare din pacate a impiedicat sa se inteleaga exact despre ce e vorba pe fond in chestiunile legate de contributiile la asigurari de sanatate. E vorba de acel articol care intr-adevar are un caracter imperativ, dar nu l-a introdus guvernul acesta si nici macar nu l-a luat in calcul pana acum pentru ca nu a fost la guvernare.

Este din vara, asumat prin consens la nivelul Parlamentului. Sigur, e treaba guvernului de acum sa clarifice aceste lucruri, dar nu putea un reprezentant al guvernului sa aiba o alta interpretare a acestui articol, decat cea care rezulta din lege si asta este interpretarea care rezulta din lege", a precizat Suciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#contributii sanatate persoane fara venituri, #CASS persoane fara venituri, #CASS romani fara venituri , #contributii