Ghid practic pentru "cumpararea" vechimii la pensie - Raspunsuri la 15 intrebari esentiale

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 07:31
31774 citiri
Ghid practic pentru "cumpararea" vechimii la pensie - Raspunsuri la 15 intrebari esentiale
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii pot, pana la 27 aprilie 2017, sa-si achite retroactiv contributia la pensii pentru perioadele in care n-au fost asigurati, insa numai in limita a cinci ani.

Masura este prevazuta de Legea nr. 186/2016, din care am spicuit cateva aspecte pe care am incercat sa le lamurim.

1. Cine poate sa plateasca retroactiv contributia la pensii?

Orice persoana care inca n-a iesit la pensie si are perioade anterioare neasigurate in niciun sistem de pensii (fie ca vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocatilor), in limita a cinci ani anteriori datei incheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade in care persoana interesata era obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii.

2. Pentru ce tipuri de pensii se va lua in calcul plata retroactiva a contributiei?

Perioadele pentru care se fac plati retroactive sunt "valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate partiale si a pensiei de invaliditate".

3. Cat timp am la dispozitie sa platesc retroactiv contributia la pensii?

Persoanele interesate sa faca plati retroactive pentru contributia la pensii mai au la dispozitie cam cinci luni, atat pentru a incheia contractul de asigurare cu casa teritoriala de pensii, cat si pentru a achita suma stabilita prin acest document. Cu alte cuvinte, contractele se pot incheia doar intre 27 octombrie 2016 si 27 aprilie 2017, iar in aceeasi perioada trebuie facute si platile retroactive. Incepand cu data de 28 aprilie 2017, plata retroactiva nu va mai fi posibila.

4. La ce Casa de Pensii pot sa ma duc pentru incheierea contractului de asigurare?

Contractul de asigurare se poate incheia cu casa de pensii de la domiciliul/resedinta persoanei interesate. De exemplu, daca persoana interesata sta in judetul Prahova, aceasta trebuie sa se adreseze Casei Judetene de Pensii Prahova.

5. Pot incheia cu casa de pensii un singur contract sau mai multe?

Intrucat legea nu interzice, persoanele interesate pot incheia unul sau mai multe contracte de asigurare sociala, pentru perioade diferite.

De exemplu, daca in data de 10 noiembrie 2016 o persoana incheie un contract de asigurare sociala pentru anul 2012, ea poate, ulterior datei de 10 noiembrie 2016, sa incheie un alt contract de asigurare sociala, de data aceasta pentru anul 2013, cu precizarea ca cerinta de baza este aceea ca aceste perioade sa nu depaseasca cinci ani anteriori datei incheierii contractului.

6. Pot sa platesc retroactiv pentru orice perioada anterioara neasigurata?

Nu. Plata retroactiva pentru contributia la pensii este valabila pentru perioade anterioare neasigurate, insa numai in limita a cinci ani. Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse intre data incheierii contractului de asigurare sociala cu casa de pensii si ultimii cinci ani anteriori acestei date.

De exemplu, o persoana care incheie astazi contractul de asigurare va putea face plati retroactive pentru perioada cuprinsa intre noiembrie 2011 si noiembrie 2016. Asadar, de exemplu, nu se pot face plati retroactive pentru anul 2002 sau pentru anul 1995.

Perioadele pentru care se poate face plata retroactiva trebuie neaparat sa fie neasigurate (adica sa nu se fi platit deja pentru ele contributia la pensii sau in timpul lor persoana interesata sa nu fi fost obligata la asigurarea in sistemul public de pensii).

7. Pot sa fac plati retroactive pentru cati ani vreau?

Nu. Plata retroactiva a contributiei la pensii se poate face doar pentru perioade anterioare neasigurate, in limita a cinci ani. Mai exact, este vorba de perioade in care persoana interesata n-a fost asigurata nici in sistemul public de pensii, nici intr-un sistem neintegrat acestuia. Sisteme neintegrate sunt cele in care sunt asigurati avocatii, notarii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege. De asemenea, sistem neintegrat in sistemul public de pensii este si sistemul pensiilor militare de stat.

8. Pot sa fac plati si pentru anii viitori?

In baza Legii nr. 186/2016 se pot face doar plati retroactive pentru perioadele anterioare neasigurate, in limita a cel mult cinci ani. Persoanele interesate sa achite pentru viitor contributia la pensii pot incheia oricand un alt tip de contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii.

9. Daca aflu ca pot plati retroactiv pentru fix cinci ani, e obligatoriu sa platesc pentru fix cinci ani?

Nu. Fiecare persoana interesata poate plati retroactiv pentru una sau mai multe perioade anterioare neasigurate, la alegere, in limita celor cinci ani.

10. Pot sa platesc retroactiv contributia chiar daca am iesit la pensie?

Nu. Persoanele pensionate nu pot face plati retroactive. Nicio persoana care are calitatea de pensionar in perioada de aplicare a Legii nr. 186/2016 nu are dreptul sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa teritoriala de pensii. Actul normativ in discutie a fost adoptat cu scopul de a permite persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevazute de lege (si nu pot, astfel, sa beneficieze de o categorie de pensie) sa isi poata completa acest stagiu.

11. Mai am doi ani pana ating varsta de pensionare. Pot plati contributia pentru acesti doi ani astfel incat sa ies de-acum la pensie?

Nu. Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate. Iesirea la pensie se poate face, conform Legii nr. 263/2010, doar atunci cand sunt indeplinite conditiile cumulative pentru obtinerea unui tip de pensie.

12. Am perioade in care angajatorul nu mi-a platit contributia la pensii. Pot face plati retroactive pentru ele?

Nu. Platile retroactive se pot face strict pentru perioade neasigurate anterioare in care persoana interesata nu trebuia sa fie, in baza legislatiei in vigoare, asigurata in sistemul public de pensii. Or, pentru salariati este obligatorie asigurarea in sistemul public de pensii.

13. Am trecut de varsta de pensionare, dar inca lucrez. Pot plati retroactiv contributia?

Da, este posibil, deoarece un individ aflat in aceasta situatie nu este inca pensionar. Totusi, trebuie precizat ca, in acest caz, platile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea indeplinirii varstei standard de pensionare. De exemplu, o persoana care a atins varsta standard de pensionare in decembrie 2014 si inca lucreaza poate face plati pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de decembrie 2014.

14. Pot sa platesc retroactiv ca sa mi se reduca varsta de pensionare?

Nu. Plata retroactiva a contributiei la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare (sau, in alte cuvinte, a vechimii in munca). Stagiul de cotizare este necesar pentru a obtine pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala si pensia de invaliditate, potrivit Legii nr. 263/2010. De exemplu, un barbat nascut in noiembrie 1970 poate obtine pensia pentru limita de varsta in noiembrie 2035, insa numai daca are cel putin 15 ani de stagiu de cotizare (adica 15 ani munciti legal). Varsta standard de pensionare poate fi redusa, de exemplu, pentru persoanele care au lucrat in conditii deosebite.

15. Sunt in alta tara si as vrea, totusi, sa platesc retroactiv contributia la pensii. Pot sa fac asta?

Da. Contractul de asigurare se poate incheia si de catre un individ mandatat (adica desemnat prin procura speciala) de catre persoana interesata de plata retroactiva a contributiei. In acelasi timp, plata se poate face inclusiv prin virament intr-un cont bancar indicat de casa teritoriala de pensii.

Articol realizat de cabinetul de avocatura Coltuc

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cumparare vechime pensie, #completare vechime pensie , #contributii