Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Fost sef ANAF: Impozitul pe gospodarie, o prostie in stare pura. Fumigena propagandistica sau ideea unui politruc desprins de realitate

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 10:45
14738 citiri
Fost sef ANAF: Impozitul pe gospodarie, o prostie in stare pura. Fumigena propagandistica sau ideea unui politruc desprins de realitate
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Pentru calcularea impozitului pe venitul global, care de la anul ar urma sa se faca la nivelul unei gospodarii, persoanele vor depune o cerere la ANAF, iar institutia isi va da acordul intr-un termen de 60 de zile. Un fost sef ANAF catalogheaza proiectul drept "prostie pura".

Astfel, persoanele care locuiesc impreuna, inrudite sau nu, si care au un patrimoniu comun pe care il administreaza impreuna vor putea depune o cerere la ANAF pentru inregistrarea gospodariei. Cererea va contine cel putin numele si prenumele, CNP-ul fiecaruia dintre membrii, semnatura acestora, precum si membrul desemnat ca reprezentant al gospodariei, informeaza Profit.ro, care a obtinut un draft al proiectului de la Ministerul de Finante.

In functie de constituirea gospodariei, membrii acesteia vor achita impozitul pe venitul global si vor beneficia de deducerile ce vor fi prevazute in lege.

Fostul sef al ANAF Gelu Stefan Diaconu prezinta pe blogul personal un document care contine "Punctajul privind impozitul pe venitul global (IVG) pe gospodarie" realizat la PSD, in care e definit noul impozit si gospodaria, modul de calcul si de plata, si se explica de ce s-a recurs la aceasta schimbare a Codului Fiscal, precum si care sunt beneficiile pentru cetateni si pentru stat. De asemenea, in document se explica rolul viitorilor consultanti fiscali si modul in care acestia vor fi alesi.

Diaconu califica impozitul pe gospodarie drept "cea mai inepta idee utopica in materie de administrare fiscala, raportat la conditiile Romaniei, de la Revolutie incoace", o "prostie in stare pura", si spune ca "populismul habarnist" practicat de guvernarea actuala este foarte periculos.

Fostul sef al ANAF aduce o serie de argumente, sustinand, printre altele, ca definirea gospodariei este "un demers extrem de complicat, daca nu imposibil, fata de diversitatea situatiilor si conditiilor concrete din realitatea romaneasca".

El mai afirma ca va fi nevoie de un recensamant al persoanelor care se "gospodaresc impreuna", pentru ca sursa datelor este necentralizata, iar sistemul cadastral de nefolosit.

"Cum se va corela din punct de vedere al administrarii fiscale noul IVG cu colectarea de catre ANAF a contributiilor sociale (pensii, sanatate, somaj) de la persoanele fizice?", mai intreaba fostul sef al ANAF.

"Calendarul de implementare, presupunand ipotetic ca ANAF este capabila sa preia sarcina administrativa suplimentara (inregistrare, stabilire obligatii, evidenta, /plata/compensare, control, etc.), este complet nerealizabil", mai sustine Gelu Diaconu.

Cat despre "angajarea, instruirea si plata a 35.000 de consultanti", cu 12.000 mai mult decat are intregul ANAF, "este de-a dreptul o neghiobie care nici macar nu merita comentata", sustine acesta.

In plus, fostul sef al ANAF reaminteste ca se afla in implementare finala, impreuna cu Banca Mondiala, programul de modernizare a administrarii fiscale, pentru care s-au cheltuit cel putin 100 de milioane de euro, si care e construit pe baza cotei unice.

"Mai mult, cu finantare UE de cca 3 mil euro, au fost 'rescrise' deja toate procesele de administrare fiscala din ANAF fara luarea in considerare a IVG", mai spune el, adaugand ca angajarea de cheltuieli similare suplimentare "este interzisa de legea finantelor publice".

Nu in ultimul rand, Gelu Diaconu reaminteste ca sistemul informatic al ANAF si celelalte sisteme de calcul implicate "functioneaza la avarie", aplicatiile fiind invechite, iar "gradul de 'incarcare' al serverelor de peste 90%".

"Credeti ca introducerea in prelucrare a a unui numar suplimentar de 7-8 milioane de declaratii, cu date complicate in raport de numarul/natura deducerilor, intr-un sistem care este in pragul colapsarii este posibila?", ii intreaba el pe guvernanti.

In opinia sa, "problema introducerii 'impozitului pe venitul global pe gospodarie' (IVG) nu este altceva decat fie o fumigena propagandistica, fie ideea unui politruc desprins de realitatea administrarii fiscale din tara noastra".

C.B.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#impozit venit global gospodarie , #impozit venit