Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Fiscul poate folosi Declaratia unica pentru a executa silit persoanele fizice mult mai repede

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 11:53
5927 citiri
Fiscul poate folosi Declaratia unica pentru a executa silit persoanele fizice mult mai repede
Foto: Arhiva Ziare.com

Odata cu introducerea Declaratiei unice, Fiscul ii poate executa silit pe rau platnici mult mai repede, pentru ca nu mai este necesar sa emita decizii de impunere.

Declaratia 212 este un titlu de creanta fiscala si, potrivit Codului de Procedura Fiscala, acesta devine titlu executoriu la data la care se implineste scadenta sau termenul de plata prevazut de lege.

"Declaratia unica constituie titlu de creanta fiscala la data la care se implineste termenul de plata prevazut de lege. La expirarea termenului, in caz de neplata a obligatiilor fiscale, autoritatile fiscale vor putea initia actiuni de executare a datornicilor prin emiterea de somatii si titluri executorii conform Codului de procedura fiscala", a declarat Manuela Franciuc, consultant fiscal, pentru Avocatnet.ro.

Executarea silita fiscala se face de catre executorii Fiscului, nu de catre executorii judecatoresti la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanta.

Declaratia unica arata Fiscului exact ce trebuie sa recupereze de la contribuabil (la care se adauga apoi penalitati si dobanzi).

Ordonanta de urgenta privind Declaratia unica a fost publicata in 23 martie in Monitorul Oficial si, asadar, a intrat in vigoare.

Iata care sunt cele mai importante modificari ale ordonantei privind Declaratia unica

Contribuabilii vor putea depune online Declaratia unica incepand cu data de 16 mai, iar in saptamanile urmatoare acestia vor primi prin posta parola de acces in mediul virtual.

La mijlocul lunii martie, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca ANAF-ul va emite in acest an pentru ultima data decizii de impunere. Acestea vor fi emise in a doua parte a anului si vor cuprinde toate deciziile de impunere restante din ultimii 5 ani.

Totodata, Teodorovici a subliniat ca ministerul pe care il conduce ia in calcul crearea unui mecanism pentru a stimula plata in cursul acestui an pentru ca, afirma el, nu este vina contribuabilului ca statul nu a emis la timp decizia de impunere.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#declaratie unica executare silita, #declaratie unica decizie impunere , #contributii