Senator PNL: Daca o tara din UE intra in faliment, celelalte nu ar trebui sa o salveze

Duminica, 05 August 2018, ora 15:36
3517 citiri
Senator PNL: Daca o tara din UE intra in faliment, celelalte nu ar trebui sa o salveze
Foto: Arhiva Ziare.com

Crizele sunt semnalul pe care realitatea il transmite, in special politicienillor, ca exista probleme cu sistemul actual, spune senatorul liberal Florin Citu.

Prin urmare, el spune ca modelul european are nevoie de o imbunatatire si are doua solutii.

El propune ca statele UE, inclusiv tara noastra, sa isi limiteze datoria publica, prin includerea unei clauze "no bailout" in tratatele europene.

In acest fel, daca un membru UE da faliment, atunci ceilalti sa nu se mai implice sa o salveze. Drept consecinta, tarile din blocul comunitar isi vor limita singure datoria publica, pentru ca liderii vor fi mai constienti de pericole, in conditiile in care plasa de siguranta va disparea.

"Astazi, UE si zona euro, sunt modele incomplete. Exista multe probleme, dar din punctul meu de vedere cea mai importanta este revizuirea Tratatului de la Maastricht. Teoretic, astazi in UE si zona euro se face monitorizarea deficitelor si a datoriei publice din exteriroul fiecarei tari si nu exista nicio clauza de salvare a unei tari de restul tarilor (bailout) in cazul unui faliment.

Aceasta este teoria, dar stim foarte bine ca atunci cand a fost nevoie tarile din UE aflate in faliment au fost salvate cu banii cetatenilor din alte tari. Acesta este un exemplu care arata clar ca aceste reguli in UE trebuie sa fie revizuite. Asta nu inseamna ca trebuie inclusa o clauza de in tratat. Din contra. Eu as merge pe varianta in care este intarita clauza de . Oricum avem nevoie de o discutie serioasa in aceasta directie", a scris pe Facebook Florin Citu.

In plus, senatorul liberal propune cresterea rolului Consiliului Fiscal (CF), un organism independent, care deocamdata are cu precadere rol conslultativ.

Dar daca acesta va primi noi atributii, cum ar fi estimarea impactul bugetar asupra economiei, atunci ar putea semnala problemele de stabilitate macroeconomica din timp pentru a putea fi corectate mai usor.

"O solutie, din punctul meu de vedere, o reprezinta intarirea rolului Consiliului Fiscal. Aceasta institutie trebuie sa primeasca atributii de estimare a impactului bugetului propus de un guvern asupra economiei pe termen mediu si lung. Acest lucru este important pentru ca analiza CF se face avand in vedere stabilitatea UE si a zonei euro, nu doar a Romaniei (cazul nostru) . Obiective superioare celor ale unui partid politic sau altul. Aceasta solutie este din punctul meu de vedere solutia optima, chiar daca reprezinta un compromis.

Teoretic, un model economic complet al UE ar insemna o politica fiscala comuna. O solutie care nu mi se pare viabila in perioada urmatoare. Dar un rol intarit al CF, asa cum am prezentat mai sus, reprezinta o solutie care ar putea fi acceptata foarte usor de toate statele membre UE", a conchis Citu.

T.B.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#fiscalitate romania, #citu masuri fiscalitate, #masuri fiscalitate , #fiscal
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5