Firmele vor depune o singura declaratie pentru impozite si contributii, din 2011

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 19:03
3608 citiri
Firmele vor depune o singura declaratie pentru impozite si contributii, din 2011
Foto: Gov.ro

Firmele vor avea posibilitatea ca, incepand cu anul viitor, sa achite contributiile sociale si impozitul pe venit pe baza unei declaratii unice, care va putea fi completata si in format electronic, depusa la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), a anuntat, miercuri, premierul Emil Boc.

Guvernul a decis, miercuri, in sedinta, sa aprobe actul normativ privind declaratiile unice pentru contributiile sociale, astfel incat contribuabilii sa nu mai stea la mai multe cozi ca sa isi plateasca darile.

"Guvernul a aprobat actul normativ adoptat in prima lectura cu privire la unificarea declaratiilor care vizeaza contributiile sociale", a anuntat premierul Emil Boc, dupa sedinta de Guvern.

Acesta a precizat ca, in prezent, contribuabilii persoane juridice depun cinci declaratii pentru contributiile sociale: doua formulare sunt depuse la ANAF, iar trei formulare sunt depuse la Casa de Asigurari de Sanatate, Agentia de Ocupare a Fortei de Munca si Casa de Pensii.

"Astazi am instituit declaratia unica pentru contributii sociale si impozit pe venit, asta insemnand ca, de la 1 ianuarie, va fi o declaratie unica care se depune la ANAF, urmand ca Ministerul Finantelor sa trimita datele necesare la Casa de Asigurari, somaj si la Casa de Pensii, sa nu mai fie nevoita persoana juridica sa stea la coada la fiecare dintre aceste case (asigurari, sanatate, somaj sau pensii). Mai mult, va fi posibil ca aceste declaratii sa fie trimise de acasa, astfel incat persoana sa nu fie obligata sa le depuna personal", a declarat Emil Boc.

Premierul a adaugat ca, daca pana acum reprezentantii companiilor stateau cate trei ore la coada in fiecare luna pentru a-si depune declaratiile, prin posibilitatea de a le depune online se elimina aceste cozi, dar si timpul pierdut.

Boc a numit masura "un pas important catre debirocratizare si simplificarea procedurilor administrative", care va ajuta mediul de afaceri si a adaugat ca va fi pregatit cadrul tehnic de implementare, urmand ca sumele aferente veniturilor realizate in 2010 sa fie platite pana pe 25 februarie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#declaratii venit online, #declaratii contributii sociale, #declaratii depuse online ANAF , #contributii