Fara impozit pe venit in cercetare - proiect de lege

Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 21:10
5987 citiri
Fara impozit pe venit in cercetare - proiect de lege
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostii ministri ai Educatiei Ecaterina Andronescu si Mihnea Costoiu sustin o initiativa legislativa care prevede ca angajatii din domeniul inovarii si cercetarii aplicate sa nu mai plateasca impozit pe venit.

In categoria scututilor ar intra cercetatorii si cadrele didactice universitare, potrivit propunerii de modificare a Codului Fiscal, informeaza

Mediafax.

Cei astfel scutiti de impozit vor putea fi angajati in institute de cercetare, universitati, centre de cercetare si dezvoltare sau societati comerciale.

In expunerea de motive se arata ca tara noastra cheltuie pentru cercetare si dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai putin decat media europeana, fiind pe ultimul loc in UE ca pondere din PIB.

Actualul Cod Fiscal scuteste deja de la plata impozitului pe venit angajatii din zona de creare de programe pentru calculator.

"Judecand dupa standardele internationale, dar si dupa nevoile interne, Romania nu are destui cercetatori. Numarul acestora este in scadere in ultimii ani, iar marile companii cu filiale in Romania de arata reticente in privinta dezvoltarii unor centre de cercetare locala si a incadrarii activitatilor specifice ca activitati de cercetare-dezvoltare", arata expunerea de motive.

Proiectul de lege este initiat de un grup de senatori PSD, fiind sustinut si de parlamentari UNPR, ALDE, UDMR, plus trei de la PNL.

In conditiile in care in 2014 a alocat doar 0,38% din produsul intern brut pentru cercetare si dezvoltare, Romania se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana cand vine vorba de ponderea cheltuielilor pentru acest domeniu in PIB, mult sub media UE, care este de 2,03% din PIB.

Potrivit datelor publicate de Eurostat in luna decembrie 2015, in UE, ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare in PIB este mai mare in statele nordice, peste 3% in Finlanda (3,17%), Suedia (3,16%) si Danemarca (3,0%), urmate indeaproape de Austria (2,99%) si Germania (2,84%).

La polul opus, in noua state membre ponderea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare in PIB este mai mica de 1%, pe ultimul loc fiind Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scutire impozit venit cercetare, #lege Andronescu impozit salariu cercetatori , #impozit venit