Dezbatere pe revolutia fiscala in Parlament. Ce modificari vor fi aduse la modificarile Guvernului?

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 10:31
3523 citiri
Dezbatere pe revolutia fiscala in Parlament. Ce modificari vor fi aduse la modificarile Guvernului?
Foto: Arhiva/Ziare.com

Comisia de buget a Senatului se reuneste, miercuri, de la ora 11:00, pentru a da raportul privind OUG de modificare a Codului Fiscal, in conditiile in care PNL a initiat motiunea de cenzura ca urmare a adoptarii ordonantei, iar Guvernul este dispus sa accepte unele modificari la forma initiala.

Initial, raportul pe noua forma a Codului Fiscal ar fi trebuit dat saptamana trecuta, insa adoptarea acestuia a fost amanata pentru o saptamana. Motivul este ca partidele coalitiei de guvernnamant sunt dispuse sa modifice anumite prevederi fata de forma in care ordonanta de urgenta a fost adoptata in Guvern.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, ca exista doua sau trei "chestiuni" din OUG care a modificat Codul Fiscal, referitoare la impozitarea drepturilor de autor, firmele IT si domeniul cercetarii, care vor fi "reglate" in Parlament, dupa discutii cu reprezentantii acestor categorii sociale.

Solicitat sa comenteze faptul ca in OUG publicata in Monitorul Oficial se prevede ca angajatii care obtin venituri si din activitati independente, respectiv drepturi de autor, vor plati contributii la nivelul salariului minim, Dragnea a raspuns ca "exista doua sau trei chestiuni" care vor fi reglate in perioada urmatoare.

Intrebat daca aceste lucruri se vor regla in Parlament, avand in vedere ca OUG a ajuns deja la Senat, Dragnea a raspuns afirmativ.

PNL vrea ca impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care ruleaza pana intr-un milion de euro sa fie optional

Opozitia, prin intermediul liberalului Daniel Zamfir a depus doua amendamente, unul care prevede ca firmele cu o cifra de afaceri mai mica de un milion de euro vor avea de ales intre a plati impozit de 16% pe profit sau a plati un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Cel de-al doilea amendament prevede ca modificarile la Codul Fiscal, prevazute de ordonanta de urgenta a Guvernului, vor intra in vigoare la sase luni, nu de la 1 ianuarie 2018, cum prevede OUG.

Pe de alta parte, adoptarea de catre Guvern a ordonantei a determinat PNL sa inceapa demersurile pentru depunerea unei motiuni de cenzura. Documentul a fost deja lecturat, luni, in plenul reunit al Parlamentului, si va fi supus votului joi.

Revolutia fiscala contestata de toata lumea

Ordonanta de Urgenta prin care a fost modificat Codul Fiscal a fost adoptata in urma cu doua saptamani si prevede reducerea numarului de contributii sociale de la noua la trei, schimbari in ceea ce priveste modul de impozitare al companiilor, indeosebi pentru IMM-uri, si reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%.

In domeniul contributiilor sociale obligatorii, modificarile aprobate in sedinta de Guvern vizeaza reducerea cotelor cumulate ale contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2%, de la 39,25% la 37,25%, si reducerea numarului contributiilor sociale de la 9 la 3, fiind mentinute: contributia de asigurari sociale (CAS), platita pentru salariat; contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), platita pentru salariat; contributia asiguratorie pentru munca, suportata de angajator.

In al doilea rand, contributiile sociale obligatorii datorate de angajator vor trece la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor.

Ca noutate, este introdusa "contributia asiguratorie pentru munca" in cota de 2,25% datorata de angajatori care va fi utlizata pentru alimentarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, respectiv indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale.

In plus, impozitul pe venit scade la 16 la 10%, cu exceptia dividendelor care vor fi taxate in continuare la nivelul de 5%.

OUG revizuieste modul in care impozitate microintreprinderile astfel incat vor plati impozit de 1% pe veniturile realizate si IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#dezbatere comisie buget , #impozit venit