Deloitte: 8 state UE au scazut impozitul pe profit. Romania nu mai poate miza pe avantajul fiscalitatii ca sa atraga investitii

Marti, 22 Mai 2018, ora 13:45
4527 citiri
Deloitte: 8 state UE au scazut impozitul pe profit. Romania nu mai poate miza pe avantajul fiscalitatii ca sa atraga investitii
Foto: Arhiva Pixabay

In conditiile in care opt state UE au redus cotele de impozit pe profit incepand din 2017, Romania va putea miza tot mai putin pe avantajul fiscalitatii scazute in atragerea investitiilor si are nevoie si de alte atuuri, arata o analiza Deloitte Romania.

Chiar si in noul context, cota de impozit pe profit din Romania continua sa se afle printre cele mai mici din UE, clasandu-se pe pozitia a sasea.

Totusi, vecinii Romaniei, Ungaria si Bulgaria, au cote semnificativ mai mici, respectiv 9% si 10%, arata studiul.

"Deciziile de scadere a cotelor de impozit pe profit in 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezinta o schimbare substantiala de abordare. Pana anul trecut, marea majoritate a tarilor UE au tratat cu precautie reducerea fiscalitatii. Este de asteptat ca tendinta sa continue in anii urmatori avand in vedere declaratiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franta, Polonia sau Belgia.

In acest context, devine evident faptul ca Romania va putea miza tot mai putin pe fiscalitatea redusa ca avantaj major de atragere a investitorilor si ca va trebui sa se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea si stabilitatea legislativa, reducerea birocratiei, dezvoltarea infrastructurii, pregatirea fortei de munca", spune Dan Badin, partener coordonator Servicii Fiscale si Juridice Deloitte Romania.

Citeste si

Conform analizei citate, 13 state membre si-au diminuat cotele de impozit pe profit incepand din 2013, dintre care 8 (Belgia, Croatia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Regatul Unit) in 2017-2018, si doar trei state membre au majorat cotele de impozit pe profit in ultimii cinci ani: Grecia in 2015, Slovenia in 2017 si Letonia in 2018.

Statele membre cu cele mai mici cote de impozit pe profit sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania (15%), Polonia (15%, dar numai pentru micile afaceri), Romania (16%).

Statele membre cu cele mai mari rate de impozit pe profit sunt: Franta (33,33%), Germania (cca 30-33%: rata totala rezulta din cumularea cotei la nivel national cu supra taxa de solidaritate si taxa municipala), Belgia (29%).

"Cauza principala a reducerii cotelor de impozit pe profit o reprezinta competitia internationala de atragere a investitiilor straine. In acest context, diminuarea de catre SUA a cotei de impozit pe profit de la 35% la 21% poate fi considerata un punct de cotitura care a antrenat mai rapid decat se anticipa masuri similare in statele membre UE.

Toate aceste decizii marcheaza o schimbare de abordare a statelor dezvoltate in conditiile in care pana in 2017, tendinta generala a fost de mentinere a cotelor, guvernele nedorind sa isi afecteze negativ veniturile bugetare.

Totodata, la nivelul UE se doreste pe viitor uniformizarea bazei de impozitare a profiturilor prin adoptarea unei baze de impozitare comune care va conduce la o nivelare a facilitatilor fiscale. Astfel, exista posibilitatea ca pe termen mai lung cel putin in UE, cota de impozit sa devina singura parghie a guvernelor din perspectiva competitivitatii fiscale", a explicat Dan Badin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#analiza Deloitte investitii Romania impozit profit , #fiscal