De la cititori: Pentru ce mai platim, dupa o viata de munca?

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 11:28
2679 citiri
De la cititori: Pentru ce mai platim, dupa o viata de munca?
Foto: Adevarul

Cu ceva timp in urma am fost rugata sa scriu o pledoarie pentru munca, adica un indemn la munca pentru tineri. Poate la momentul acela eram omul potrivit dar nu m-am grabit, desi pentru mine munca a fost intotdeauna pe primul loc pentru ca numai muncind mi-am asigurat un minim decent de viata si am putut trai curat si fara teama de a-mi bate autoritatile in usa ca sa ma ia la intrebari.

Si n-am muncit ca sa primesc recunostinta cuiva, am muncit pentru ca asa am fost invatata, asa am fost educata acasa, la scoala si, mai tarziu, acolo unde am profesat.

Nu-mi pica bine, in zi de salariu, cand vedeam pe fluturas cum aproape o treime din bani era oprita, fara sa fiu intrebata vreodata, fara sa mi se ceara acordul, pe impozite, cotizatii si alte obligatii pe care altii considerau ca le am ca angajat.

Asa am aflat ca o parte din banii care mi se opreau e pentru cand voi iesi la pensie, o alta parte pentru sanatate. Exact ca in reclama aceea in care romanii erau sfatuiti sa doarma fara grija, ca cineva le vegheaza economiile.

Si-asa a trecut timpul, de la un salariu la altul, de la o vacanta la alta si, imediat ce am iesit la pensie, am aflat cu stupoare ca, de fapt, sunt asistat social si nu un pensionar de drept, cu vechime integrala si limita de varsta.

Si, in ciuda faptului ca toata viata am platit, nu de buna voie, niste taxe si impozite, acum sunt obligata sa platesc din nou, nu sa ma bucur de liniste si de libertatea la care viseaza orice om la apus de cariera.

Din acel putin obtinut ca pensie dupa o viata de munca si minciuna institutionalizata, constat ca statul ma obliga sa platesc pe mai departe taxe si impozite, bani care nu stiu spre ce si cine se vor duce, cum nu am stiut niciodata ce se alegea din banii care mi se opreau pe statul de plata.

Sigur ca e revoltator si aiuritor in acelasi timp, pentru ca si aceste plati se fac discriminatoriu si atunci de ce sa nu spun si eu ca statul prin institutiile sale este cel mai mare hot?

Si asta pentru ca sunt oameni care niciodata nu au muncit, care, la tinerete, nu s-au ingrijit de anii din urma care vor fi grei si neputinciosi, dar statul le da si lor posibilitatea unui trai decent impozitandu-i, a cata oara, pe romanii care au muncit o viata cu speranta ca vor avea un trai decent mai tarziu, la batranete.

Stiu ca se tinde spre uniformizare, spre globalizare, dar este nedrept si inuman din partea autoritatilor sa lucreze si sa manipuleze de asa natura incat si cei care au muncit si cei care nu au muncit vreodata sa formeze un tot compact numit asistat social.

Cum as putea eu, oricat de multa bunavointa as avea, sa indemn un tanar sa munceasca in aceasta tara corupta, unde minciuna si spaga fac legea, unde hotia este ridicata la rang de cinste si sa-i mai spun sa fie si corect si constiincios? Exclus cand portile tarii sunt deschise si lumea asa de mare. Oriunde in lume, dar nu umilit in Romania.

Daca stiam la ce se va ajunge, nu imbatraneam prin scoli, nu-mi petreceam viata cu ceasul in mana, sa nu intarzii, fugind cu teama-n gat, prin frig, prin ploaie ori canicula ca sa fiu acolo unde era nevoie de mine. Ma faceam de la inceputul vietii asistat social de drept, nu provenit din salariat cu carte de munca si cu siguranta as fi fost mult mai castigata.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#reducere pensii guvern, #legea pensiilor, #pensionari Romania, #decizie pensii , #contributii