Cum se descurca cele sapte tari UE care au cota unica de impozitare

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 18:14
11351 citiri
Cum se descurca cele sapte tari UE care au cota unica de impozitare

Cele sapte tari ale Uniunii Europene care au adoptat cota unica de impozitare traverseaza criza economica nu fara dificultati, arata cotidianul francez financiar Les Echos.

Intr-un articol cu titlul "In Europa, esecuri ale adeptilor 'cotei unice'", autoarea Catherine Chattgnoux noteaza in Les Echos ca, in afara de simplitatea declaratiei de impozit, este taxa sa unica, cea care caracterizeaza "cota unica de impozitare", vanduta in anul 1981 de economistii americani Hall si Rabushka administratiei Reagan.

In acelasi timp, economistul Arthur Laffer a demonstrat ca, dincolo de un anumit nivel, fiscalitatea devine contraproductiva.

Cu toate acestea, cota unica nu a vazut lumina zilei nici in Statele Unite ale Americii si de asemenea nici prin vreo mare tara a Uniunii Europene, ci in estul Europei, tocmai iesit din comunism, cota unica de impozitare a inflorit permitand regularizarea unor mari paturi de economie gri.

In primul rand, in Estonia in anul 1994, precum si in tarile baltice vecine, apoi in Rusia in anul 2001, in Slovacia in 2003, in Bulgaria in 2008, precum si in Ungaria in 2011, a fost introdusa cota unica de impozitare. Nu fara succes, insa, potrivit lui Jean-Philippe Delsol, avocat fiscal si administrator delegat al Iref, un think-tank favorabil cotei unice.

In Romania, cota unica de 16 la suta a fost introdusa, in 2005, de guvernul Aliantei Dreptate si Adevar, formata pe atunci din PNL si PD.

Criza financiara din 2008, apoi cea din zona euro, au zguduit unele certitudini. Tarile baltice au rezistat prin sacrificii enorme, la presiunile internationale de a ridica impozitele pe venit.

"Aceste tari si-au gasit astazi nivelul de dezvoltare dinainte de criza", a asigurat Jean-Philippe Delsol. In schimb, Guvernul slovac a decis, confruntat cu o stare degradata a finantelor publice, sa reintroduca progresiv o cota de 25 la suta pentru impozitul pe venit si de 23 la suta pe profiturile intreprinderilor, in locul cotei unice de 19 la suta.

In Ungaria si in Romania, guvernele sunt fortate, pentru a pastra cota unica de impozitare, sa caute alte surse de venit pentru a finanta bugetul.

Dintre tarile Uniunii Europene care au cota unica de impozitare, Letonia este lider, cu o cota de 25 la suta, in timp ce Bulgaria este pe ultimul loc, cota de impozitare de aici fiind de 10 la suta.

ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT...
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
#Romania cota unica impozitare, #tari UE cota unica, #Romania cota unica 16 la suta , #cota unica