Cum ii va gasi statul pe proprietarii care trebuie sa plateasca CAS-ul din chirii. Nu-i va gasi

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 20:01
25879 citiri
Cum ii va gasi statul pe proprietarii care trebuie sa plateasca CAS-ul din chirii. Nu-i va gasi
Foto: Business24

Ce se intampla in urmatoarele situatii? A. Sunt chirias dar pretind ca sunt nepot si stau gratis la proprietar, fara sa incheiem contract de inchiriere. B. sunt chirias, am cu proprietarul doar contract de comodat. C. Am contract de inchiriere cu proprietarul, dar e numai o hartie de mana, neinregistrat la Fisc. Ce face statul in aceste situatii?

De la 1 ianuarie, romanii care au apartamente inchiriate vor trebui sa plateasca contributii pentru asigurari de sanatate (CAS). Masura a fost inclusa in acordul incheiat cu Fondul Monetar International si ar urma sa produca venituri pentru sistemul de sanatate. In acelasi timp, este vazuta ca un instrument fiscal ce va compensa scaderea veniturilor la bugetul statului cauzata de reducerea TVA-ului in panificatie.

Insa un fenomen e vizibil in jurul nostru, e o realitate evidenta: proprietarii care se duc sa isi plateasca la Administratia Financiara impozitul pe chirie sunt rari. Daca de la 1 ianuarie vor trebui sa plateasca suplimentar si CAS-ul, e extrem de probabil ca numarul lor se va rari si mai mult.

Am incercat sa obtinem de la Ministerul de Finante un raspuns la intrebarile de mai sus, care insa se lasa asteptat. ANAF-ul nu ne-a furnizat decat cifrele impozitelor colectate de stat in ultimii trei ani din chirii. Astfel, 369.638.364 lei au fost colectati in 2010, 377.383.593 lei in 2011 si 387.176.491 lei in anul 2012.

Am stat de vorba cu Florin Citu, economist, Vlad Ghinescu, consultant fiscal la Tuca Zbarcea & Asociatii si George Niculescu, expert fiscal la Romaniantax, carora le-am expus cele trei situatii de mai sus si i-am provocat sa dea raspunsuri in locul statului.

Cum se inhata CAS-ul de la proprietari. Arestari si campanii mediatice

Florin Citu crede ca va urma o campanie media care sa-i convinga pe proprietari sa vina de buna voie la Fisc. "Poate ca statul va incepe campania asta mediatica, aresteaza doi oameni si apoi ii arata la televizor ca sa ii dea exemplu: 'Nu faceti ca ei!' Dar nu cred ca va avea un efect, nu ii va motiva pe oameni sa-si duca contractele", sustine Citu.

Principala categorie afectata de plata CAS-ului, este, surprinzator, cea a persoanelor in varsta, afirma George Niculescu.

"De regula, se afla in aceasta situatie persoanele trecute de 45 de ani, balanta inclinand clar spre 60 de ani, pensionari, care in timpul cat au fost persoane active au incercat realizarea unor investitii in active care la un moment dat sa genereze venituri suplimentare tocmai in perioada in care vor deveni persoane inactive, din perspectiva legislatiei muncii.

Cu alte cuvinte, categoria cea mai afectata va fi aceea a pensionarilor care detin 1-2 apartamente in orase si ei eventual s-au retras la casa la tara", spune George Niculescu.

Vlad Ghinescu, consultant fiscal la Tuca Zbarcea & Asociatii, este mult mai drastic. Statul, in opinia sa, nu are metode a a-i gasi pe proprietarii care nu-si declara veniturile. "Persoanele fizice ce nu isi declara veniturile in mod corect, risca sa plateasca o amenda pentru nedepunerea declaratiei 200, plus dobanzi si penalitati pentru perioada de intarziere.

CAS pentru veniturile din chirii: Suma pe care ar trebui proprietarii sa o scoata din buzunare

Sunt foarte greu de identificat aceste cazuri deoarece nici cheltuiala aferenta acestor activitati nu apare in evidenta organelor fiscal competente fiind vorba de persoane fizice", arata Vlad Ghinescu.

L-am intrebat pe Florin Citu, ce ar face el daca ar fi in locul ANAF-ului si ar avea o minte diabolica, pusa in slujba obiectivului de a-i gasi pe proprietari. "Poti sa folosesti instrumentele de presiune ale statului, sectoristul, si sa il trimiti sa verifice daca persoana care sta aici e proprietarul sau un chirias.

Problema e insa ca trebuie sa verifici periodic, pentru ca daca verifici azi si persoana zice ca e o ruda de la tara care sta cateva zile, trebuie sa vina sectoristul din nou. Asta e cea mai usoara modalitate de a evita plata CAS-ului", crede Florin Citu.

"Dar e o munca delicata. Mai poti sa ii strangi cu usa prin administratorul blocului, dar nu ai instrumente moderne de a cauta acesti oameni, pentru ca nu exista nici o evidenta clara a proprietatilor", arata economistul.

Persoanele cu venituri din chirii vor plati contributii de sanatate, in limita a cinci salarii brute

Statul are nevoie de un sistem informatic care sa tina o buna evidenta a proprietatilor. George Niculescu nu crede ca dupa 1 ianuarie 2014, statul va avea asa ceva. "In ceea ce priveste existenta unor persoane care nu-si declara veniturile, si aici nu vorbim numai de veniturile din chirii, acestea nu pot fi depistate decat pe baza informatiilor cu privire la achizitiile facute, proprietatile detinute.

Lucru care de altfel, incepand cu 2012, se tot incearca numai ca sistemul informatic nu este tocmai bine pus la punct, personal cred ca nu exista nici interes pentru adoptarea unei legislatii clare. Poate ca este de luat in calcul chiar o amnistie fiscala, altfel toata lumea spune ca are banii din saltea bunicii", spune Niculescu.

Costurile ANAF-ului vor depasi castigurile

Noua taxa va presupune si costuri pentru munca depusa de functionari si alte structuri ale administratiei pentru identificarea proprietarilor si colectarea CAS-ului. Expertii nu cred insa ca statul s-a gandit la acest lucru, ceea ce va face si mai dificila impunerea acestui impozit.

"Prinderea tuturor proprietarilor este imposibila, mai mult cred ca si pentru identificarea a 50% din ei ar presupune costuri foarte mari, de logistica, de personal, care cu singuranta ar depasi veniturile colectate.

Din acest motiv, in momentul introducerii unei taxe, pe langa informatiile apriorii necesare estimarii impactului atat asupra bugetului cat si asupra economiei nationale, este necesara si estimarea unor costuri de administrare si nu am informatii ca s-ar avea in vedere asa ceva", crede George Niculescu.

De aceeasi parere este si Florin Citu, care crede ca ANAF-ul se va multumi cu ce incaseaza de la firme si corporatii mari. "Trebuie sa merite efortul, oricat ai vrea tu sa colectezi niste bani, sa verifici proprietarii care inchiriaza la persoanele fizice. Sumele sunt mult prea mici. Statul e interesat de corporatii, acolo se fac bani multi, acolo sunt sumele mari, de acolo se va colecta CAS.

Ministerul Sanatatii: Nu vor creste contributiile pentru asigurari sociale

Chiar daca statul ar vrea sa colecteze 100% din CAS, in momentul in care vor sta sa se gandeasca cu adevarat la aceasta problema, vor vedea cun costul actiunii de a strange banii de la toti cei care inchiriaza la persoane fizice este mult prea mare pentru beneficii", afirma Citu.

Consecintele economice ale CAS-ului pe chirii ar putea fi grave

Previziunile economistilor in legatura cu ce se va intampla dupa 1 ianuarie 2014, sunt dure. George Niculescu crede ca nici actualele venituri nu vor mai putea fi colectate din chirii. "Nu se tine cont ca societatea este un organism viu care va reactiona si va cauta solutii pentru a evita platile suplimentare, iar cea mai la indemana solutie va fi nedeclararea contractelor.

In concluzie, masura va avea un efect exact invers celui previzionat, se vor incasa mai putini bani si din impozitul pe venit fata de ceea ce s-a incasat in anul 2013 iar contributiile vor converge spre zero", spune Niculescu.

Florin Citu aseamana situatia celei din tarile lumii a treia. "Se arata o disperare a guvernului care a simtit ca economia incetineste, ca nu mai aduce nimic la buget. E o chestie barbara, de lumea a treia, in loc sa scazi cheltuielile, cresti taxele.

Pe termen scurt functioneaza, ca si la TVA, initial ai un soc pozitiv, sunt cei captivi care platesc, dupa aceea economia se va adapta si va intra din nou in underground", concluzioneaza Citu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#CAS proprietari ANAF anchete, #CAS ANAF gasire prprietari, #CAS fisc ancheta chirii , #contributii