Cum e cu taxa de solidaritate: Tariceanu a explicat cine si cat va plati statului din salariu de la 1 ianuarie

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 08:04
10919 citiri
Cum e cu taxa de solidaritate: Tariceanu a explicat cine si cat va plati statului din salariu de la 1 ianuarie
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa declaratiile elucubrante ale ministrului de Finante, Ionut Misa, care au bagat in ceata si firmele, si angajatii, Calin Popescu Tariceanu a explicat joi seara noul sistem de contributii sociale care va intra in vigoare de la 1 ianuarie.

In emisiunea lui Mihai Gadea de la Antena3, presedintele Senatului, fost om de afaceri, a prezentat la tabla, cu scheme si cifre exacte, cine si cat va plati statului incepand de anul viitor.

"In acest moment, contributiile platite de angajator si de salariat sunt 39,25%. Ele sunt repartizate in felul urmator: la angajator 22, 75% si 16, 5% la salariat. Aceasta este situatia in acest moment, asa sunt platite contributiile salariatului.

Vom trece la o contributie de 35%, pe care o va plati salariatul si o contributie a angajatorului de 2%, in total 37%. Contributia angajatorului scade deci de la 22,75% la 2%", a spus Tariceanu pentru sursa citata.

Desi ministrul Misa vorbise cu o zi in urma despre o noua taxa de solidaritate aplicata firmelor, Tariceanu a fost categoric: "Nu este vorba de nicio taxa in plus".

"Angajatorul are contributia diminuata de la 22,75% la 2%.

Salariul net al salariatului nu va scadea, pentru ca impozitul pe salariu care acum e 16% va cobori la 10%. Salariul net va creste", a sustinut seful ALDE.

"Din taxa angajatorului care este 22,75% va ramane sa plateasca numai 2%, restul trece la salariat care va avea o taxa cumulata de 35%", a promis el.

Ramane de vazut daca ceea ce a prezentat Tariceanu aseara, negru pe alb si cu cifre concrete, se va regasi si in modificarile pe care Guvernul le va face in curand la Codul Fiscal pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Amintim ca ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat miercuri seara la Antena 3 ca, de anul viitor, angajatorul va plati o taxa din fondul de salarii la bugetul statului, pentru ca asa ne-ar obliga UE. Intai a vorbit de 2%, apoi de 0,25%.

Joi dimineata a revenit cu declaratii si explicatii, care nu au adus insa nicio clarificare.

Ulterior, Ministerul de Finante a emis un comunicat, in care sustine ca nu e nicio noutate si ca firmele deja platesc taxa aceasta din 2006, ceea ce a amplificat confuzia tuturor, pentru ca ministrul Misa a subliniat ca e vorba de o schimbare operata de la 1 ianuarie 2018.

Cert este ca declaratiile de pana acum ale ministrului Misa si comunicatul de ieri al Finantelor au bulversat mediul de afaceri. Toate firmele in aceste zile isi fac calcule si pun la punct bugetul pentru 2018. Cu cat mai repede Guvernul va hotari si publica in Monitorul Oficial schimbarile fiscale pe care are de gand sa le faca, cu atat mai bine. Abia atunci vom sti sigur cine si cat din salariu va plati statului la anul.

Citeste si

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Tariceanu contributii 2018, #Tariceanu taxa solidaritate 2018 , #contributii