Cui ii pasa de oamenii de afaceri? "Revolutia fiscala" zace de peste 3 luni in Parlament, cinci ordonante au modificat-o deja, mai sunt probleme nerezolvate

Vineri, 30 Martie 2018, ora 09:44
3939 citiri
Cui ii pasa de oamenii de afaceri? "Revolutia fiscala" zace de peste 3 luni in Parlament, cinci ordonante au modificat-o deja, mai sunt probleme nerezolvate
Foto: Ziare.com

Guvernul a bulversat mediul de afaceri adoptand, pe repede inainte, ordonanta 79/2017 care a impus o revolutie fiscala contestata, care a adus modificari majore intr-un timp extrem de scurt. Ne aflam la finalul lunii martie si, pentru 2018, oamenii de afaceri sunt tinuti in continuare in incertitudine - Legea "revolutiei fiscale" zace inca in Parlament si nu mai putin de cinci ordonante de urgenta au modificat-o pana acum.

Proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost adoptat de Senat pe 4 decembrie 2017. Trei zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, raportul n-a fost terminat nici pana in ziua de azi.

Intre timp, Guvernul a tot carpit "revolutia fiscala" prin mai multe ordonante de urgenta, dar, cu toate acestea, oamenii de afaceri atrag atentia ca inca mai sunt multe probleme in ordonanta 79 care trebuie rezolvate.

Totodata, ei vor sa vada forma finala a legii, pentru ca se tem ca vor mai exista modificari. De fapt, pana cand toate ordonantele care modifica legislatia fiscala nu vor trece de Parlament, oamenii de afaceri nu vor sti cu certitudine care sunt regulile fiscale dupa care functioneaza in acest an.

De ce intarzie votul? "Parlamentarii PSD nu se inteleg cu propriul guvern"

Deputatul USR Cossette Chichirau, membru in Comisia pentru Buget din Camera Deputatilor, a declarat pentru Ziare.com ca proiectul a fost pus de mai multe ori pe ordinea de zi, insa apoi a fost scos.

Unul dintre motive, spune deputatul, ar fi ca sunt multe amendamente bune din partea Opozitiei, iar parlamentarii Puterii incearca sa si le asume.

"Proiectul a fost pus de vreo doua, trei ori pe ordinea zi acum vreo cinci saptamani si a tot fost scos. Au fost multe amendamente si cred ca si-au dat seama de ce greseli au facut. Noi am depus amendamente si cred ca, la fel cum se intampla de obicei, cei de la Putere isi asuma amendamentele Opozitiei si spun ca sunt ale lor si ca ei au facut treaba asta buna.

In general, pe orice lege unde noi depunem amendamente, ei o retrag de pe ordinea de zi, o repara daca isi dau ei seama ca s-ar crea in opinia publica un curent impotriva lor, si apoi prezinta din nou o forma modificata cum am propus si noi. Cam asta este tactica", ne-a declarat Cossette Chichirau.

Deputatul USR mai afirma ca un alt motiv ar fi ca parlamentarii PSD nu se inteleg cu propriul Guvern.

"Uneori intarzierile se mai produc si din cauza ca parlamentarii PSD nu se inteleg cu propriul Guvern. Nu intotdeauna cei de la Guvern si parlamentarii PSD sunt pe aceeasi lungime de unda si in momentul in care exista conflicte intre ei se asteapta pana se rezolva ei intre ei. Eu credeam ca o rezolvam in februarie si e finalul lunii martie. Poate dupa Paste", spune Cossette Chichirau.

Starea de incertitudine in mediul de afaceri se prelungeste

Cert este ca, prin toata aceasta amanare, mediul de afaceri are de suferit. Foarte multi intreprinzatori sunt sceptici cu privire la constitutionalitatea legii si asteapta ca ea sa treaca de Parlament, a declarat, pentru Ziare.com, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu.

"Ne dorim ca legea sa iasa din Parlament pentru ca sunt foarte multi intreprinzatori care inca sunt sceptici asupra constitutionalitatii legii respective. Dupa cum ati vazut, inca sunt intreprinzatori care nu au trecut contributiile din sarcina angajatorului in sarcina angajatului tocmai pentru ca nu stiu cum va arata legea. Este inca una din cerintele noastre", ne-a explicat Florin Jianu.

In ceea ce priveste controalele anuntate de Inspectia Muncii la firme, dupa 31 martie, privind mutarea contributiilor, Florin Jianu sustine ca angajatorii care nu au facut transferul nu pot fi sanctionati.

"Nu pot sa dea sanctiuni daca nu treci contributiile, se refera la initierea acelor negocieri privind contractele colective in toate intreprinderile. Altfel nu te poate obliga sa transferi contributiile, nu este optiunea ta. Este neconstitutional. Fiecare face cum doreste", ne-a mai spus Jianu.

La randul sau, consultantul fiscal Gabriel Biris a declarat pentru Ziare.com ca este foarte important ca legea sa fie adoptata cat mai repede de catre Parlament, pentru a da siguranta firmelor.

"Este regretabil faptul ca Parlamentul nu da certitudine modificarilor din ordonanta 79, pentru ca la Senat deja sunt amendamente. Este important si pentru a da companiilor siguranta ca pot sa mearga mai departe, sa inchida actele aditionale, sa ajusteze salariile brute, pentru ca inca exista temerea ca masura poate fi intoarsa in Parlament.

Si le este teama ca nu cumva sa se trezeasca apoi ca au marit salariul brut si sa se intoarca masura cu transferul contributiilor. Cu cat se intarzie mai mult cu atat se prelungeste starea asta de incertitudine", a subliniat Gabriel Biris.

In ceea ce priveste ordonantele pe care le-a tot dat Guvernul in acest an in incercarea de a rezolva problemele create de "revolutia fiscala", consultantul fiscal spune ca mult mai bine ar fi sa fie corectate toate odata.

"Unele masuri sunt extrem importante, cum a fost cea cu microinteprinderile pe care tocmai au venit cu ordonanta de urgenta, dar nu au preluat si deductibilitatea dobanzilor. Prin ordonanta 79 au limitat-o la 200 de mii de euro si loveste fix companiile romanesti care se finanteaza cu credit de la banca.

Si Teodorovici la Senat a inteles ca s-a facut o prostie si a preluat propunerea Coalitiei pentru Dezvoltare si a marit plafonul. Problema este insa ca nu rezolva toate problemele odata", a conchis Gabriel Biris.

Iata cateva dintre efectele revolutiei fiscale in mediul de afaceri:

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#lege revolutie fiscala, #revolutia fiscala Parlament , #contributii