Cresc contributiile de asigurari ale angajatilor, angajatorii nu mai platesc aproape nimic - proiect

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 22:42
13649 citiri
Cresc contributiile de asigurari ale angajatilor, angajatorii nu mai platesc aproape nimic - proiect
Foto: Pexels

Guvernul vrea sa majoreze puternic contributiile de asigurari ale angajatilor si sa le elimine pe cele ale angajatorilor, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal.

Povara taxarii se va dubla in cazul celor cu activitati independente, reiese din proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului obtinut de Ziarul Financiar.

Contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, conform proiectului elaborat de Ministerul de Finante. Acesta mai prevede ca angajatorii vor achita doar CAS pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%. In rest, taxele vor fi platite de angajat sau de persoanele fizice cu activitati independente, asa cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si profesiile libere.

Profit.ro scrie ca proiectul prevede masuri care vizeaza salariul mediu brut, astfel incat sa fie atenuat impactul majorarii contributiilor asupra salariatilor. Totusi, scrie sursa citata, atata timp cat contributiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, exista riscul ca impactul sa fie resimtit asupra salariilor negociate la valoarea bruta.

Cum sunt defalcate in prezent contributiile

  • Angajatul datoreaza 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - somaj
  • Angajatorul datoreaza 15,8% - CAS in conditii normale de munca (se adauga 5 pp pentru conditii deosebite si 10 pp pentru conditii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - somaj.

Cum vor arata contributiile daca va fi adoptat proiectul:

  • Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS
  • Angajatorul va datora 4,2% pentru conditii deosebite si 8,2% pentru conditii speciale de munca - CAS, 0,8% - somaj

Majorarea va fi semnificativa pentru persoanele cu activitati independente. Daca in prezent acestea datoreaza 10,5% - CAS si 5,5% - CASS, potrivit proiectului ar urma sa plateasca 21,7% - CAS si 8,9% - CASS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#CAS angajat creste, #scad taxe angajator , #contributii
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
si binenteles angajatorii vor plati tot salarul minim pe eonomie