Contributia la sanatate ar putea creste, anunta un secretar de stat. Ministerul neaga

Luni, 28 Iulie 2014, ora 12:11 5926 citiri

Contributia la asigurarile de sanatate (CASS) ar trebui sa creasca de la 10,7% la 14%, a declarat, luni, secretarul de stat Dorel Sandesc. Informatia a fost ulterior negata de Ministerul Sanatatii.

Dorel Sandesc a precizat ca masura ar putea intra in vigoare in 2015, motivand ca aceasta marire ar putea acoperi deficitul din sistem, informeaza Realitatea Tv.

Mai mult, ideea a fost discutata cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care considera ca este "esentiala si justificata", arata Mediafax.

"A fost o discutie privind analiza sistemului de sanatate. Nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern. Au fost discutii globale. Nu avem o discutie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discutie in perspectiva si merita facuta, dupa parerea mea. (...)

Discutia e necesara si am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem sa o avem. Parerea mea e ca ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru ca aceasta contributie este la nivel standard in UE, 13,5-14 la suta", a spus secretarul de stat, la o conferinta de presa.

"Am propus asta inca de acum doi ani si jumatate, de pe vremea lui Vasile Cepoi, noi chiar am facut o analiza in acest sens si am propus sa existe o dezbatere pe aceasta tema", a spus, la randul sau, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Protectia Pacientilor, la Digi 24.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a negat informatia.

"Pot sa va spun faptul ca nu avem in plan o crestere a contributiilor. Ideea este una mai veche, am discutat-o in 2010 cu FMI si atunci se analiza posibilitatea unor cresteri ale CASS. Nu am fost la conferinta la care a participat domnul Sandesc, dar probabil a fost o declaratie scoasa putin din context", a explicat Oana Grigore, intr-o interventie la Realitatea Tv.

Analistul economic Mircea Cosea sustine ca o crestere a CASS nu ar fi echitabila.

"Ceea ce se intampla acum este urmarea unei politici de 20 de ani. Nu s-a gasit modelul unui sistem medical eficient. Banii sunt dati pe pensii si se iau inapoi pe taxe", a spus acesta la postul de televiziune citat.

C.P.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News