Contribuabilii, victimele ANAF si CASMB: Trebuie sa demonstrezi ca respecti legea

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 15:34
9376 citiri
Contribuabilii, victimele ANAF si CASMB: Trebuie sa demonstrezi ca respecti legea
Foto: Arhiva

Informatii transmise gresit, cozi la care veti sta in picioare chiar si trei ore si functionari care nu stiu foarte bine ce au de facut: aceasta este imaginea intalnita la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB).

Motivul vizitei: instiintarile primite din partea institutiei, in care sunteti anuntat ca aveati obligatia sa depuneti declaratiile privind obligatiile de plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si sa plati contributiile. Ati facut acest lucru deja? Nu conteaza. Dupa cum ne-a explicat una din functionare: "Noi am trimis actele, ANAF s-a facut ca nu le vede".

Prin urmare, chiar daca ati respectat legislatia in vigoare, ati depus declaratiile si ati platit contributiile la timp, ati putea fi obligat sa pierdeti mult timp si chiar bani (avand in vedere, de exemplu, ca pentru extrasul de cont pe o perioada lunga de timp bancile percep comisioane) pentru a demonstra ca ati facut aceste lucruri.

Pe de alta parte, oficialii CASMB insista ca nu exista situatii in care actele contribuabililor sa fi fost pierdute. "Instiintarile la care faceti referire au fost transmise contribuabililor care apareau cu debite neachitate la 30.06.2012 si/sau care nu si-au indeplinit obligatia legala de a depune Declaratia Anexa 5 pentru anii respectivi", a explicat, pentru Ziare.com, Gheorghe Iana, presedinte si director general al CASMB.

"Avand in vederea preluarea de catre ANAF a activitatii de colectare si administrare a contributiilor la FNUASS a persoanelor fizice, incepand cu 01.07.2012, conform prevederilor OUG 125/2011, toate dosarele aflate in gestiunea institutiei noastre au fost transmise administratiilor financiare in vederea continuarii activitatii. Acesta este motivul pentru care nu mai exista o arhiva in sediile noastre la dispozitia functionarilor CASMB", a adaugat Iana.

Lipsa de informatii si cozi

Daca ati depus declaratiile si ati platit si doriti sa aflati, totusi, de ce va este trimisa instiintarea si ce trebuie sa faceti in acest sens, nu va asteptati sa aflati aceste lucruri prin telefon sau de pe site-ul institutiei.

De altfel, multe instiintari au fost trimise fara a se specifica un nume si numar de contact, desi in textul documentului se face trimitere la asa ceva. De asemenea, este specificat faptul ca trebuie sa va prezentati la sediul institutiei, iar singura adresa furnizata este cea din Str. Matei Dumitru. Cand ajungeti acolo, pentru ca nu raspunde nimeni la telefoanele CASMB pentru a afla detalii, aflati ca, de fapt, trebuie sa mergeti in sediul din Str. Gheorghe Titeica. Acesta este la aproximativ 10 - 15 minute de mers, dar, in conditiile in care la coada se regasesc adesea persoane in varsta, este un inconvenient.

"Sistemul informatic care genereaza instiintarile introduce ca adresa implicita adresa sediului social al CASMB, respectiv, cea din Str. Matei Dumitru si nu permite adaugarea altor campuri. Inca se cauta o solutie tehnica pentru adaugarea mentiunii referitoare la prezentarea la sediul din Str. Gheorghe Titeica", a precizat directorul institutiei.

Acesta subliniaza ca exista o adresa de e-mail pentru informare, declaratii@casmb.ro, precum si un numar de telefon la care se raspunde zilnic la solicitari.

Din experienta proprie, pot sa va spun ca, timp de doua saptamani, nu a raspuns nimeni la numerele de telefoane CASMB. Nu strica sa incercati, totusi.

Odata ajunsi la sediul corect, este recomandat sa aveti la indemana un scaun pliant. Asteptarea graviteaza in jurul unei perioade de 2 - 3 ore, timp in care veti sta in picioare. In cele doua birouri care se ocupa de aceste probleme nu lucreaza mai mult de 2 - 3 functionari, chiar daca sunt multi contribuabili care isi asteapta randul. Explicatia este simpla: CASMB nu dispune de specialisti care sa rezolve aceste situatii. Astfel, veti mai petrece aproximativ 20 - 30 de minute in birou, in timp ce functionarii din fata dumneavoastra vor analiza dosarul pe care il aduceti si ceea ce trebuie sa faca mai departe, mai ales daca aveti o situatie mai complicata (mai multe contracte, de exemplu).

"De la inceputul anului, la nivelul CASMB functioneaza 4 comisii cu caracter temporar, in care sunt cooptati salariati specializati in stabilirea obligatiilor de plata la FNUASS, care au primit atributii suplimentare fata de cele din fisa postului, astfel incat, initial, toata activitatea de gestionare a instiintarilor a fost desfasurata de o singura persoana. Pe masura ce comisiile mentionate isi inceteaza activitatea, vor fi implicati angajati mai multi. Deja la data prezentei, contribuabilii sunt preluati de catre 4 salariati", a precizat directorul CASMB.

De ce documente aveti nevoie

Pentru a va rezolva situatia la CASMB, aveti nevoie de declaratiile privind obligatiile de plata (anexa 5, pe care o puteti tipari de pe site-ul institutiei sau o puteti lua de la sediu), precum si de documentele justificative eliberate de ANAF privind veniturile impozabile (deciziile de impunere).

"Timpul de rezolvare a unui dosar depinde de documentele prezentate, daca declaratiile sunt completate si de operarea lor in baza de date, precum si de cooperarea contribuabililor (de cele mai multe ori, se pierde mult timp din cauza ca acestia sunt recalcitranti si refuza sa inteleaga ca plata contributiei de sanatate este o obligatie legala si nu este conditionata de nevoia de servicii medicale sau istoricul accesarii acestora)", a explicat Iana. Prin urmare, daca nu veniti cu aceste declaratii completate (sau copii dupa originalul depus deja), timpul de rezolvare este mai mare.

Ce faceti daca aveti bani de dat sau recuperat

In urma procesarii dosarului adus, puteti constata ca aveti de dat bani in plus la asigurarile de sanatate sau ca aveti de recuperat bani.

Se pot identifica 2 situatii frecvente, explica Iana:

- Persoanele fizice autorizate care au realizat venituri mai mari fata de ce au estimat, fapt care genereaza contributii de restituit. In acest caz, trebuie sa inregistreze declaratia anexa 5 cu valoarea reala evindentiata in decizia de impunere anuala emisa de ANAF, urmand sa primeasca un raport de la CASMB cu valoarea de restituit.

- Persoanele care au achitat in avans contributia la asigurarile sociale de sanatate, dar si-au schimbat pe parcursul anului fiscal categoria de asigurat. In acest caz este obligat sa anunte casa in termen de 15 zile asupra modificarii categoriei de asigurat pentru a fi actualizata obligatia in sistem in baza aceleasi declaratii anexa 5. Si in acest caz se emite un raport cu suma de restituit.

Pentru recuperarea sumelor de bani platite in plus, trebuie sa va adresati ANAF. Pana la momentul publicarii, ANAF nu a oferit un raspuns referitor la balbaielile aparute in transferul documentelor de la CASMB.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#CASMB ANAF contribuabili, #contributii asigurari sanatate , #contributii