Chitoiu: Scadem CAS pentru salarii, nu crestem fiscalitatea la PFA si drepturi de autor

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 16:49 2704 citiri

Guvernul va reduce contributia de asigurari sociale pentru veniturile din salarii in scopul reducerii diferentelor in ceea ce priveste baza de pensii pentru diferite activitati prestate, a declarat Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Acesta a respins astfel cresterea fiscalitatii pentru PFA si drepturi de autor, asa cum fusese interpretat un pasaj din scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International (FMI), conform caruia se avea in vedere largirea bazei sistemului de asigurari sociale.

Astfel, Chitoiu a declarat luni ca fragmentul in cauza este doar un extras dintr-un paragraf mai amplu si, poate din acest motiv, presa l-a interpretat ca fiind un angajament prin care va creste fiscalitatea in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA) si al veniturilor obtinute din drepturi de autor, scrie Mediafax.

"Vom aproba de asemenea legislatia de restructurare a sistemului de asigurari sociale prin care se largeste baza prin reducerea diferentelor ce exista in baza de pensii pentru diferitele activitati prestate derulate (activitate de natura salariala, activitati de tipul PFA, drepturi de autor etc). Inainte de a aduce orice fel de modificari sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI si CE", se arata in paragaraful mentionat.

Prin acesta, sustine ministrul Finantelor, Guvernul se angajeaza sa analizeze modalitatea prin care sa reduca impozitarea muncii prin largirea bazei sistemului de contributii de asigurari sociale.

"USL si-a asumat in programul de guvernare scaderea CAS cu 5 puncte procentuale si revenirea TVA la 19% si eu personal am anuntat cu putin timp in urma ca PNL sustine scaderea CAS cu 3 puncte procentuale incepand cu 2014.

Reducerea diferentelor din baza de pensii, asa cum este scris in fragmentul in cauza, se refera la scaderea CAS-ului pentru activitatile de natura salariala si nicidecum la majorarea fiscalitatii pentru PFA si drepturi de autor.

In acest fel, printr-o relaxare a fiscalitatii, noi credem ca vom da o gura de aer mediului de afaceri, reusind totdata sa scoatem la suprafata din economia subterana un numar important de locuri de munca care vor contribui astfel la largirea bazei de impozitare.

In calitate de liberal si de ministru al Finantelor, consider ca prioritatea lui 2014 este de a sustine mediul de afaceri, nu doar prin mentinerea fiscalitatii, ci prin reducerea poverii fiscale in principal asupra fortei de munca", a mai spus Chitoiu.

In prezent, contributiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator si de 10,5% la angajat.

Sistemele de pensii, in situatie critica

"Dupa cum se stie deja, sistemele de pensii, si nu numai din Romania, sunt intr-o situatie critica, deficitele fiind uriase. Acest fapt a declansat incercarea de a echilibra sistemul de pensii prin majorarea varstei de pensionare (practic cat mai multe persoane sa ajunga sa nu primeasca pensii) coroborat cu plafonarea pensiei (prin plafonarea contributiei).

Totusi, nu s-a avut in vedere faptul ca majorarea varstei de pensionare va conduce la cresterea cheltuielilor statului cu persoanele aflate in somaj, venitul minim garantat si alte astfel de cheltuieli sociale", a spus consultantul fiscal George Niculescu pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste largirea bazei CAS, se doreste o anulare a exceptiei prin care persoanele cu carte de munca nu mai datoreaza CAS pentru veniturile obtinute din DA/PFA sau alte venituri.

"Este posibil ca numarul mare de persoane care obtin venituri din PFA/DA, chirii, activitati liberale etc. sa permita o diminuare a contributiei la CAS in baza cartii de munca (ramane de vazut daca la angajati sau la angajator).

O idee veche este aceea de a plafona toate contributiile, dar pentru o astfel de initiativa este necesara realizarea unei estimari cu privire la impactul asupra veniturilor bugetare", a adaugat George Niculescu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Traiasca domnu' Kitzoiu, sa scada impozitarea,
Poza danduta
danduta
rank 3
Chitoiu uneori vorbeste, alteori tace, dar niciodata nu stie de ce.