CASS chirii - ANAF: A existat o problema cu deciziile. Nu stim daca vor fi penalitati

Joi, 27 Martie 2014, ora 20:32 5472 citiri

Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) recunosc ca a existat o problema la emiterea deciziilor privind contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru persoanele care obtin venituri din chirii.

Fiscul a trimis persoanelor care obtin venituri din chirii decizii de impunere neactualizate cu contributia de 5,5% pentru sanatate, prevedere introdusa din 2014.

In acelasi timp, reprezentantii ANAF, nu pot preciza daca vor exista penalitati pentru cei care nu platesc CASS pentru primul trimestru din 2014, daca nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5%.

"Orice obligatie fiscala se achita in mod normal pe baza de impunere, nu stiu sa va spun daca vor fi penalitati sau nu, dar legea imi spune ca am obligatia platii la data de 25 martie", a afirmat joi, la o conferinta de fiscalitate, directorul general adjunct al ANAF, Mihaela Hutanu.

Mihaela Hutanu a fost intrebata daca vor fi sanctionati cei care nu vor plati contributia la sanatate pentru primul trimestru, in cazul in care nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5%.

Unele persoane care obtin venituri din chirii au primit decizii de la ANAF in care era trecuta suma 0 la CASS de plata.

"Stiu ca a existat o problema, o mica intarziere in emiterea deciziilor privind contributiile la fondul de sanatate, este intr-adevar neplacut pentru toata lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adica in momentul cand un contribuabil are decizia de impunere, poate sa-si calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv si sa se duca sa plateasca.

Prin legislatie este prevazuta o astfel de obligatie. Din pacate, pentru prima transa a contributiilor acest lucru a fost putin intarziat, intrucat prevederea este noua, se aplica din acest an", a spus oficialul ANAF.

Ea a mai apreciat ca acei contribuabili care nu au primit decizii de impunere CASS nu ar trebui sa primeasca notificari de la ANAF.

"Parere pur personala, in momentul cand contribuabilul nu are o decizie (de impunere - n.red.), nu are de ce sa primeasca o notificare. Te notific in momentul cand iti comunic ce am de incasat de la tine, dar daca nu ti-am transmis declaratia, ce sa notific?", a mai spus Hutanu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
De ce CASS, iar nu CAS? De ce să nu poată fi folosită şi pentru pen