CAS: Romanii care obtin venituri din chirii nu pot plati taxa la Fisc - afla motivul

Vineri, 21 Martie 2014, ora 11:30 8015 citiri

Romanii care obtin venituri din chirii nu pot plati contributia la sanatate, taxa intrata in vigoare la 1 ianuarie 2014 in cazul lor, deoarece softul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu functioneaza.

Statul nu a pus la punct modalitatea de calcul, informeaza Digi 24. Situatia ar trebui insa rezolvata pana la finalul lunii martie, avand in vedere ca acesta este termenul la care ar urma sa fie achitata prima transa din acest bir.

Mai mult, desi statul a decis ca cei care obtin venituri din chirii sa achite contributii la sanatate de 5,5% de la inceputul anului, ANAF a publicat formularul care trebuie completat de contribuabili abia la mijlocul lunii februarie.

Insa pana in prezent, institutia nu a trimis si sumele de plata.

CAS: Cum vor evita taxa la dublu pentru sanatate proprietarii care inchiriaza case

Pe de alta parte, functionarii directiilor fiscale au dat asigurari ca nu vor fi percepute penalitati in cazul in care contributia nu este achitata pana la finalul lunii, desi ordinul ANAF precizeaza ca plata se face in patru transe, iar prima este la sfarsitul acestui trimestru.

"Statul a estimat ca se vor strange la bugetul de stat 49,8 milioane de lei. Consider ca estimarea poate sa fie putin trasa in sus pentru ca nu s-au luat in calcul eventualele contracte care nu vor mai fi declarate si vor intra in economia neagra", spune Alexandru Manucu, consultat fiscal, la postul de televiziune citat.

La o chirie lunara de 200 de euro, echivalentul a 900 de lei, contributia de sanatate este de 41 de lei, la care se adauga alti 109 lei, impozitul pe venit.

In Bucuresti, de exemplu, desi sunt date spre inchiriere 130.000 de apartamente, Fiscul are inregistrate doar aproximativ 63.000.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News