Capcanele ascunse in noul Cod Fiscal Interviu

Luni, 23 Februarie 2015, ora 07:38
11856 citiri
Capcanele ascunse in noul Cod Fiscal Interviu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax

La prima vedere, propunerea pentru noul Cod Fiscal reprezinta o mare gura de oxigen pentru firme si populatie, insa exista si cateva lucruri care trebuie lamurite de Guvern.

Ziare.com a stat de vorba cu Alin Chitu, partener al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, care a explicat care sunt capcanele acestui proiect.

Cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul despre noul Cod Fiscal

Cum vedeti, per ansamblu, propunerile prevazute in noul Cod Fiscal?

Proiectul de rescriere a Codului Fiscal s-a desfasurat sub mandatul a trei ministri pe o perioada mai lunga de un an. Din fericire, in toata aceasta perioada, secretarul de stat (si anume domnul Dan Manolescu) insarcinat cu aceasta responsabilitate a ramas in functie.

Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?

Am tinut sa fac aceasta mentiune intrucat, pana a ajunge la partea politico-electorala a noului proiect de Cod Fiscal, trebuie salutat faptul ca aceasta varianta este un evident pas inainte din perspectiva tehnica (si anume notiuni introduse, definirea unor termeni utilizati, acoperirea unor situatii practice etc.).

Nu trebuie uitat nici faptul ca, pana la un punct, proiectul de rescriere a fost unul deschis si a beneficiat de un suport (pro bono) din partea specialistilor din domeniu, invitati cu regularitate la discutiile cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice.

Ponta: Iau in calcul inclusiv angajarea raspunderii Guvernului pe Codul Fiscal (Video)

La prima vedere, care ar fi un minus al acestei variante de Cod Fiscal?

Ca un minus ar fi faptul ca proiectul de Cod Fiscal trebuie privit in legatura cu celelalte taxe si impozite nereglementate de catre acesta (cum ar fi sistemul de impozitare a hidrocarburilor). Un potential investitor ia decizii de afaceri influentat de totalitatea taxelor (si nu doar a acelora reglementate de Codul Fiscal).

De aceea, ar fi fost mai bine daca, odata cu noul Cod Fiscal, ar fi fost revizuita si legislatia aferenta celorlalte taxe.

Referindu-ne la deciziile politice privind reducerile de cote si exceptarea unor venituri de impozitare, consider ca ar trebui privite cu circumspectie, din cauza faptului ca aceste promisiuni ar putea sa destabilizeze si mai mult mediul economic in situatia in care nu vor putea fi implementate in realitate.

Pana la urma, majoritatea acestor masuri va intra in vigoare peste aproape un an, iar efectele asupra bugetului de stat se vor putea resimti abia in a doua jumatate a lui 2016.

Guvernul isi ia angajamentul ca va reduce TVA la 20%, iar apoi la 18% din 2018. In ce conditii ar fi fezabila aceasta masura?

Consider ca reducerea TVA la 20% este una foarte buna, insa ar fi sustenabila numai in situatia in care s-ar imbunatati colectarea. Recenta reorganizare a ANAF nu pare a da roade din perspectiva incasarilor. Supozitia ca o reducere a cotei va genera in mod automat un procent mai mare de colectare s-a dovedit de foarte multe ori inselatoare.

Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%

Oricum, eventualele scaderi ale cotei TVA vor fi cel putin partial inghitite de cresterea pretului prin majorarea marjelor de profit, ceea ce inseamna un impact redus la nivelul consumului, pe a carui crestere mizau guvernantii. In lipsa unor schimbari in ceea ce priveste eficienta colectarii, cred ca diminuarea suplimentara la 18% este nesustenabila.

Guvernul pluseaza: Accizele si TVA vor fi reduse inainte de 2016

De asemenea, in draftul noului Cod Fiscal se vorbeste si despre reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% in prezent la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016. Ce efect ar avea aceasta reducere a fiscalitatii in domeniul alimentar?

Reducerea cotei la o gama mai larga de alimente este, poate, o masura mai eficienta si mai fezabila decat reducerea cotei generale. Colectarea in industria aferenta este oricum una mica, iar avantajul competitiv al evazionistilor fata de contribuabilii onesti va scadea considerabil.

Avertisment legat de reducerea TVA: Guvernul trebuie sa faca si asta!

De asemenea, impactul social va fi unul foarte bun, intrucat efectul acestei reduceri masive va fi resimtit cu precadere de catre persoanele cu venituri mici, care aloca o proportie mai mare din bugetul familiei pentru alimente.

Guvernul aduce modificari si la contributii. Astfel, s-a introdus plafonul maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS, de la 1 ianuarie 2016, dar si introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri. Pe de alta parte, e prevazuta reducerea contributiei de asigurari sociale la angajat de la 10,5% la 7,5% si la angajator de la 15,8% la 13,5%. Aceste masuri ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Ce efecte vor avea?

Reasezarea si extinderea bazei de aplicare a contributiilor sociale insotite de o plafonare a acesteia reprezinta o masura corecta, in sensul in care sarcina fiscala ar trebui sa fie comparabila indiferent de natura veniturilor.

Noul Cod Fiscal: Schimbari cruciale la plata CAS si CASS

Este o masura liberala, ai carei beneficiari directi sunt cei care obtin venituri anuale de peste 30.000 euro. Perdantii sunt cei care obtin venituri sub acest plafon (care s-ar incadra in patura medie de contribuabili din Romania), insa cresterea sarcinii fiscale pare a fi sustenabila.

In ceea ce priveste reducerea cotelor, in masura in care nu va creste numarul contribuabililor, nu cred ca astfel de reduceri sunt sustenabile, intrucat bugetele aferente sunt oricum deficitare (chiar daca ar fi niste masuri excelente din perspectiva mediului de afaceri).

Exista schimbari importante si in ceea ce priveste impozitarea terenurilor si cladirilor, astfel ca birurile pot creste pana la 500% in unele cazuri. Erau necesare aceste modificari?

Si reasezarea impozitelor locale este o initiativa corecta. Practica se aliniaza tendintelor internationale de a taxa imobilele in functie de destinatie si nu in functie de proprietate. De observat cum va fi implementat in practica - ma intreb, de exemplu, daca in blocurile de locuinte vor mai exista sedii de societati comerciale.

Noul Cod Fiscal: Impozitul pe locuinte si terenuri va creste si cu 500% in anumite cazuri

Cat de importanta este reducerea cotei unice de la 16% la 14%?

Reducerea cotei de impozit pe profit la 14% este una absolut electorala. Prin diferenta de doua puncte procentuale nu va creste foarte mult competitivitatea economiei, intrucat cota este oricum una foarte mica. Neimpozitarea veniturilor pe dividende este iarasi binevenita din perspectiva contribuabililor.

Economic, insa, cred ca ar fi trebuit eliminata treptat pentru a nu decapitaliza rapid societatile comerciale fara niciun beneficiu la bugetul de stat. O cota de 5% ar fi fost rezonabila si ar fi generat venituri substantiale la buget, daca tinem cont de faptul ca exista numeroase societati comerciale cu profituri nedistribuite din anii anteriori.

Ce alte masuri din Codul Fiscal v-au mai atras atentia?

Eliminarea accizelor nearmonizate (si anume cafea, obiecte de lux) este o masura binevenita, intrucat efortul de colectare depasea nivelul veniturilor atrase.

Noul Cod Fiscal: Se va ieftini benzina? Guvernul propune scaderea accizelor la carburanti si alcool

In privinta taxei pe constructii speciale, am spus-o de mai multe ori, este bine sa se puna capat cat mai curand acestei nefericite aventuri fiscale. Cei mai afectati contribuabili sunt societatile cu actionariat major de stat (cum ar fi Nuclearelectrica si Hidroelectrica) si care investesc masiv in industria Romaniei.

Practic, prin aceasta masura a fost grav prejudiciat un sector al economiei in care suntem absolut deficitari, iar efectele negative s-au vazut instantaneu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#capcane Cod Fiscal, #probleme Cod Fiscal , #fiscal
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Cam prea multe semne de intrebare!
Poza ioanr
ioanr
rank 5