Boc: In acest moment, cota unica este de 16%, dar scenarii sunt in discutie

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 21:20
1171 citiri
Boc: In acest moment, cota unica este de 16%, dar scenarii sunt in discutie

Premierul Emil Boc a declarat ca Executivul nu ia in calcul in acest moment nici majorarea, nici reducerea cotei unice, precizand insa ca sunt in discutii niste "scenarii", fara a preciza alte lucruri.

"Nu am avut si nu avem in acest moment o discutie despre majorarea cotei unice. In acest moment cota unica e de 16%, scenarii sunt in discutie, dar in acest moment, repet, cota unica este 16%", a declarat premierul, solicitat sa comenteze afirmatia ministrului Economiei, Adriean Videanu, potrivit careia nu este exclusa posibilitatea reducerii cotei unice.

Intrebat daca scenariile pe care le-a invocat inseamna inclusiv reducerea cotei unice, Boc a raspuns: "nici micsorarea, nici majorarea".

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat sambata ca TVA nu ar trebui redusa, insa, "odata ce raul s-a produs" prin majorarea acesteia, s-ar putea discuta despre scaderea altor taxe, inclusiv a cotei unice, acest lucru depinzand insa de negocierea cu FMI.

"Majorarea TVA produce efecte in primele trei-patru luni de zile. (...) Din punctul meu de vedere odata ce raul s-a produs revenirea la diminuarea TVA-ului nu cred ca este o masura corecta. Din punctul meu de vedere daca tot produce raul, si-l produce in primele patru, cinci, sase luni de zile in ceea ce inseamna inflatia, parerea mea este ca daca ai o rezerva trebuie sa umbli la scaderea altor taxe", a declarat Videanu, precizand ca acest principiu este cel avut in vedere de Guvern.

De asemenea, ministrul a precizat ca "punctul central" in politica fiscala a PDL este cota unica. "Cota unica ramane. Asupra cuantumului cotei unice primul ministru este cel care va anunta in momentul in care Guvernul va lua o decizie legat de noua filosofie fiscala de care avem nevoie. PDL nu renunta la cota unica, cuantumul e o chestiune care se poate discuta, depinde de negocierea cu FMI", a mai afirmat Videanu.

Intrebat daca va fi scazuta sau majorata cota unica, ministrul a afirmat laconic: "Aici putem discuta, daca sa o mai reducem, daca nu. Depinde de ce spatiu avem". Totodata, el a precizat ca in comparatie cu TVA care nu afecteaza firmele, deoarece acestea isi deduc cheltuielile pentru TVA, cota unica este o taxa directa.

Impozitul minim va fi eliminat incepand cu aceasta toamna, iar cota unica va fi mentinuta si nu va creste, a declarat vineri premierul Emil Boc. Boc a evitat sa spuna, dupa ce a anuntat ca impozitul minim va fi eliminat din toamna acestui an, daca acesta va fi inlocuit cu impozitul forfetar, precizand ca "detaliile" vor fi prezentate de ministrul Finantelor.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#cota unica Emil Boc, #cota unica impozit progresiv , #cota unica